Жанрово-стильова специфіка репортажів на військову тематику (за матеріалами збірки «Veni. Vidi. Scripsi. Війна. Життя de facto»)

Бикова, Ольга Миколаївна (2018) Жанрово-стильова специфіка репортажів на військову тематику (за матеріалами збірки «Veni. Vidi. Scripsi. Війна. Життя de facto») Український інформаційний простір (2). с. 134-144. ISSN 2617-1244

[thumbnail of O_Bykova.pdf]
Перегляд
Текст
O_Bykova.pdf - Опублікована версія

Download (349kB) | Перегляд

Анотація

Стаття присвячена розглядові репортажів на військову тематику в збірці «Veni. Vidi. Scripsi. Війна. Життя de facto». З 2014 року в Україні триває російсько-українська війна, або АТО, або заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях, як її тепер офіційно називають. Аби поінформувати широку громадськість про події, які відбуваються у зоні конфлікту журналісти часто використовують жанр репортажу, який завдяки своїй оперативності, документальності, емоційності, яскравості зображення є одним із найпопулярніших жанрів при висвітленні бойових дій, які ведуться на Донбасі. Це й зумовлює актуальність нашого дослідження. Мета розвідки – на засадах комплексного та деталізованого аналізу дослідити жанрові й стильові особливості репортажів на військову тематику в збірці «Veni. Vidi. Scripsi. Війна. Життя de facto», охарактеризувати специфіку самовиявлення автора публікації. Відповідно до мети роботи, процес дослідження вимагав комплексного застосування таких методів, як: загальнонаукові методи добору і систематизації матеріалу стали в нагоді при відборі із широкого загалу текстів потрібних нам зразків, визначення основних завдань, які розв’язувалися під час розгляду проблеми. Для наукового осмислення історіографії та джерельної бази дослідження використано порівняльний аналіз та бібліографічно-описовий метод. Для збирання первинних емпіричних даних використано метод спостереження. Особлива увага у статті приділяється характерним особливостям репортажу на військову тематику (оперативність, динамічність, ефект наочності, ефект присутності), які дозволяють читачам разом із репортером бачити і відчувати подію. У дослідженні наголошується на тому, що автор у репортажі на військову тематику за допомогою категорії авторського «я» демонструє свою причетність до події, висловлює власні судження і оцінки. Авторка робить висновок, що у зв’язку із продовженням військового конфлікту на Сході країни, репортажі на військову тематику дедалі частіше трапляються в медіа та є ефективними, оскільки поєднують у собі переваги оперативної передачі інформації з авторським способом відображення.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: репортаж на військову тематику; образ автора; ефект присутності; ефект наочності.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: Ольга Миколаївна Бикова
Дата внесення: 29 Груд 2018 08:58
Останні зміни: 29 Груд 2018 08:58
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/26014

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу