Вплив типу мислення та твердості характеру студентів на їх здатність до вивчення мов

Громова, Наталія Михайлівна (2018) Вплив типу мислення та твердості характеру студентів на їх здатність до вивчення мов Наука і освіта (9-10). с. 34-43. ISSN 2311-8366

[thumbnail of N_Hromova_NIO_9-10_FPMV.pdf]
Перегляд
Текст
N_Hromova_NIO_9-10_FPMV.pdf

Download (711kB) | Перегляд

Анотація

Низький рівень володіння іноземними мовами у студентів вишів незважаючи на доступність ресурсів та відкритість кордонів залишається актуальною проблемою у навчанні, вирішення якої викликає науковий інтерес у психологів та педагогів протягом останніх десятиліть. Данна робота присвячена дослідженню основних мотиваційних чинників, які сприяють формуванню здатності до успішного вивчення іноземних мов. Тип мислення студентів, спрямований на зростання, набуває суттєвого значення у вивчення іноземних мов. Ставлення до вивчення іноземних мов та усвідомлення важливості володіння кількома іноземними мовами у сучасному світі також впливає на академічну успішність студентів. Метою цієї роботи є встановлення зв’язку між академічною успішністю студентів у вивченні іноземних мов, їх типом мислення та твердістю характеру. У проведенні дослідження застосовувались такі методи: тест на встановлення рівня володіння англійською мовою, анкетування з метою виявлення ставлення студентів до вивчення іноземних мов, контент-аналіз письмових відповідей студентів, тест на тип мислення (по К. Двек) та тест на твердість характеру (по Е. Дакворт). Результати анкетування виявили високий рівень здатності до вивчення іноземних мов у тих студентів, які володіють англійською на високому рівні. Данні перевірки на твердість характеру також підтвердили результати опитування, в якому успішні у навчанні студенти є більш мотивованими та готовими до подолання складнощів у вивченні іноземних мов. Студенти з типом мислення, спрямованим на зростання, продемонстрували кращі результати як у загальному рівні академічної успішності, так і у рівні володіння іноземною мовою. Сприятливий вплив типу мислення, спрямованого на зростання, та високих результатів перевірки на твердість характеру академічну успішність студентів підкріплює теорії Е. Деверс, К. Двек та Е. Дакворт та дозволяє продовжувати дослідження у цій галузі.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: здатність; ставлення; твердість характеру; тип мислення; спрямований на зростання; успішність; фіксований тип мислення.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра іноземних мов
Користувач, що депонує: Наталія Михайлівна Громова
Дата внесення: 04 Січ 2019 09:05
Останні зміни: 04 Січ 2019 09:05
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/26221

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу