Власний канал на YOUTUBE: аспекти моніторингу

Братусь, Іван Вікторович та Свердлик, Зоряна Михайлівна (2018) Власний канал на YOUTUBE: аспекти моніторингу Український журнал з бібліотекознавства та інформаційних наук (2). с. 78-88. ISSN 2616-7654 (Print)

[thumbnail of I_Bratus_Z-Sverdlyk_UGZBIIDN_.pdf]
Перегляд
Текст
I_Bratus_Z-Sverdlyk_UGZBIIDN_.pdf

Download (635kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://www.librinfosciences.knukim.edu.ua

Анотація

У статті проаналізовано основні функції моніторингу відеогостинґу YouTube. Зокрема, використано авторський досвід роботи з відеогостинґом в освітніх цілях. Особливу увагу автори зосередили на дослідженні принципів створення та підтримки власного каналу YouTube, оптимізації пошуку контенту, побудові якісних моделей списків відтворення. Зауважено, що при формуванні власного каналу YouTube необхідно розуміти, що цей інноваційний продукт базується на динамічній видозміні контенту і має враховувати потреби кінцевого споживача. Розглянуто панелі інструментів, що дають змогу управляти контентом каналу на відеогостинґу YouTube – «Творча студія» та «Нова творча студія» (бета), які відрізняються графічним оформленням і функціональними специфікаціями, забезпечують можливість адаптації під конкретного користувача. Були досліджені ідентифікатори відео на YouTube, завдяки яким моніторинг відеоресурсів можливо здійснювати за різними критеріями: новизною (часом публікації), кількістю переглядів, пріоритетами користувача. Особливу увагу автори приділили системі внутрішньої ідентифікації відео на каналі YouTube, представленої ідентифікаторами – унікальними комбінаціями літер і цифр, які додатково використовуються для інтеграції сервісів YouTube в інші. З технічної точки зору це значно спрощує групування контенту, точний пошук та унеможливлює фальсифікацію. Розглянуто питання про дотримання авторського права. Зауважено, що при будьякій спробі використання фрагментів з інших джерел, як правило, це стосується популярних сучасних музичних творів та художніх фільмів, можливе блокування власного каналу YouTube. Одним зі способів уникнення блокування при використанні чужого відеоконтенту є політика монетизації, що передбачає розподіл прибутку від реклами між YouTube та власником. Зроблено висновок, що використання відеоконтенту, зокрема в освітніх цілях, є перспективним напрямом подальших наукових досліджень і потребує детальнішого вивчення для втілення у практику.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: YouTube; відеогостинґ; контент; Інтернет; пошукові запити; авторське право; сайт.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра образотворчого мистецтва
Користувач, що депонує: доцент Іван Братусь
Дата внесення: 08 Лют 2019 08:10
Останні зміни: 08 Лют 2019 08:10
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/26312

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу