Перебування інтернованих вояків-українців у таборі Каліш, 1923 р. (за матеріалами часопису «Український Сурмач»)

Срібняк, Ігор Володимирович (2018) Перебування інтернованих вояків-українців у таборі Каліш, 1923 р. (за матеріалами часопису «Український Сурмач») Колективна (три і більше авторів). Історичні джерела в українському інформаційному й освітньому просторі: верифікація та інтерпретація: монографія. Київський університет імені Бориса Грінченка, Вінниця.

[thumbnail of I_Sribnyak_IDvUIiOPViI_2018.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_IDvUIiOPViI_2018.pdf

Download (470kB) | Перегляд

Анотація

У статті аналізуються умови перебування та основні прояви культурно-освітньої діяльності інтернованих вояків-українців у таборі Каліш (Польща) у 1923 р. На основі використання матеріалів таборового часопису «Український Сурмач» та архівних джерел автором було зроблено висновок про те, що таборове повсякдення вояцтва було позначене значними труднощами, пов’язаними з надзвичайною обмеженістю матеріальних ресурсів. У свою чергу польська влада вживала заходів для зменшення кількості інтернованих з метою ліквідації таборів. Попри це інтерновані вояки-українці докладали всіх зусиль для активізації власного культурно-просвітнього життя, що позитивно впливало на моральний дух вояцтва. Навчання у таборових школах, відвідування різноманітних освітніх курсів дозволяли всім бажаючим поповнювати запас своїх знань, що було надзвичайно важливим в умовах еміграції. Важливою складовою таборового життя була діяльність міжнародних харитативних організацій, в центрі уваги яких було надання допомоги дітям і жінкам, які найбільше потерпали від скрутних умов таборової ізоляції. Разом з тим, матеріальну допомогу інтернованим надавали й українські еміграційні благодійні організації, завдяки чому таборові культурно-освітні осередки продовжували свою вкрай необхідну діяльність. Кошти благодійників витрачались у таборі за рішенням спеціального «розпорядчого комітету», робота освітніх осередків та мистецько-культурних гуртків підтримувалась завдяки грошовим надходженням зі «Шкільно-просвітнього фонду імені Бориса Грінченка». Важливе значення для піднесення морального духу інтернованих мали виступи таборових культурно-мистецьких колективів, всі вистави яких були національними за змістом, сприяючи в такий спосіб духовній консолідації українського вояцтва. Крім того, завдяки українській пісні, музиці, драматичному мистецтву серед польського суспільства закріплювалась позитивна візія УНР та українців як про частину європейського політичного та національно-культурного простору. Найголовнішим у цьому процесі було те, що таборяни шукали і знаходили власне оригінальне вираження своїм мистецьким пошукуванням, роблячи в такий спосіб свій внесок у скарбницю української національної культури. Завдяки гуманітарній допомозі благодійних організацій та окремих жертводавців інтерновані зуміли адаптуватись до нових реалій проживання на чужині, дехто з них отримав й нові фахи та зумів знайти роботу. Весь час Каліш залишався й центром військової організації інтернованої Армії УНР, в якому зберігався кістяк українського вояцтва, кращі представники якого взяли діяльну участь у лавах Української повстанської армії вже під час Другої світової війни.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Додаткова інформація: Статтю було підготовлено завдяки сприянню Студіуму Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету, за ініціативи якого 2014 р. була започаткована щорічна Нагорода імені Івана Виговського (під почесним патронатом Президента Польщі), що вручається рішенням її Капітули з числа делегатів від 25 університетів та вищих шкіл Польщі – авт.
Ключові слова: табір; інтерновані; благодійність; часопис; фонд; освіта; Каліш; Польща.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 14 Лют 2019 12:21
Останні зміни: 14 Лют 2019 12:21
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/26416

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу