Автореферат - Лінгвокогнітивні аспекти онімів у художньому тексті в жанрі фентезі (на матеріалі творів Урсули Ле Гуїн)

Лєвочкіна, Світлана Владиславівна (2019) Автореферат - Лінгвокогнітивні аспекти онімів у художньому тексті в жанрі фентезі (на матеріалі творів Урсули Ле Гуїн) Кандидат thesis, Київський унверситет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Лєвочкіна.pdf]
Перегляд
Текст
Лєвочкіна.pdf

Download (709kB) | Перегляд

Анотація

Дисертацію присвячено дослідженню лінгвокогнітивних засад онімів, або власних назв (ВН), в англомовних творах жанру фентезі, представленому творами Урсули Ле Гуїн. Матеріал дослідження – 929 ВН, а також 7976 прикладів їхніх вживань у тексті – отримано в результаті суцільної вибірки з тетралогії У. Ле Гуїн “The Earthsea Quartet”, представленої романами “The Wizard of Earthsea”, “The Tombs of Atuan”, “The Farthest Shore” та “Tehanu”. Методологічний апарат дослідження включає поняття і методики, розроблені в теорії номінації та в когнітивній лінгвістиці. Поняттями теорії номінації є значення знака, його внутрішня форма як фрагмент (мотиватор) значення, об’єктивований у зовнішній формі знака, а також ономасіологічна структура / модель, що упорядковує внутрішню форму знака. Лінгвокогнітивними концепціями, методики яких залучено для аналізу, є семантика лінгвальних мереж (С. А. Жаботинська) та семантика прототипів (Е. Рош, Дж. Лакофф, А. Вежбицька, Дж. Тейлор). Доробок семантики лінгвальних мереж використовується: а) для структурування концептуальної матриці ЧАРІВНА КРАЇНА ЗЕМНОМОР’Я, яка систематизує текстові референти ВН; б) для побудови ономасіологічних структур ВН на підставі базисних пропозиціональних схем (БПС). Положення теорії прототипів застосовуються: а) для визначення центрального та периферійного статусу виокремлених ономасіологічних моделей, які застосовуються у позначенні окремих груп художніх образів; б) для визначення центрального та периферійного статусу БПС, залучених до створення ономасіологічних моделей онімів – як асоційованих із певними групами образів, так і онімів цілісного художнього тексту. Положення теорії прототипів доповнюються кількісним аналізом, що є також засадничим для визначення запропонованих у роботі коефіцієнтів онімної щільності, які демонструють ступінь концентрації і вживання ВН на ділянках певних груп художніх образів.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Кандидат)
Ключові слова: власна назва, фентезі, лінгвокогнітивний аналіз, концептосфера, матрична модель, домени, парцели, внутрішня форма власної назви, ономасіологічна структура, базисні пропозиціональні схеми.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 02 Бер 2019 17:08
Останні зміни: 02 Бер 2019 17:08
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/26684

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу