Проблема бідності працюючого населення в Україні

Рамський, Андрій Юрійович та Лойко, Валерія Вікторовна (2018) Проблема бідності працюючого населення в Україні Вчені записки Університету «КРОК» (4). с. 78-85. ISSN 2307-6968, 2663-2209

[thumbnail of A_Ramskyi_V_Loiko_VZUKROK_4_2018.pdf]
Перегляд
Текст
A_Ramskyi_V_Loiko_VZUKROK_4_2018.pdf

Download (759kB) | Перегляд

Анотація

Проблема працюючих бідних не тільки підвищує соціальну напруженість в країні, але й сповільнює розвиток економіки в цілому. Виявлено, що відсутність єдиної методології і методики вимірювання бідності за доходами не дозволяє дати достатньо точну її оцінку. В статті автори вказують на основні економічні та соціальні проблеми, які виникають як наслідок наявності значної частки працюючих бідних серед економічно активного населення країни. Авторами виявлені чинники і відповідні їм ризики виникнення бідності серед працюючого населення України. Доводиться, що причини виникнення бідності лежать в площині специфіки економічного розвитку країни: особливості проходження економічних циклів на хвилі спаду та кризи і якості економічного зростання на хвилі підйому. Для розробки ефективної політики, спрямованої на зниження рівня бідності, важливим є вірно визначити профіль бідності. Для визначення профілю бідності авторами був проведений аналіз структури бідного населення. На основі аналізу можливих чинників ризику потрапляння працюючого населення в категорію бідні виявлено, що найбільший ризик потрапити в категорію бідних по доходам мають домогосподарства, які територіально знаходяться в невеликому місті, селищі міського типу, або селі, та особи, які мають освіту не вище повної середньої, живуть у неповних сім’ях з неповнолітніми дітьми, а також ті, що мають низькі показники здоров’я. Також, великий ризик потрапити в категорію бідні притаманний працюючим з низькою кваліфікацією. Особливу увагу варто приділити гендерним особливостям працюючих бідних. Відповідно до зазначених чинників потрапляння в бідність жінки попадають в зону ризику частіше. Окрім того ймовірність потрапити в зону ризику збільшується в осіб зайнятих в таких видах діяльності як: освіта, культура, охорона здоров’я, надання соціальних послуг. Саме в цих видах діяльності зайнято більше жінок ніж чоловіків. Доведено, що наявність роботи в працездатного населення в Україні не є гарантією захисту від бідності.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: бідність; злиденність; соціальна нерівність; домогосподарство; працююче населення; профіль бідності;
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: Валерія Вікторівна Лойко
Дата внесення: 14 Бер 2019 08:30
Останні зміни: 14 Бер 2019 08:30
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/26810

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу