Відгук опонента Кравченко Н.К. на дисертацію Філатової К.О.

Філатова, Катерина Олександрівна (2019) Відгук опонента Кравченко Н.К. на дисертацію Філатової К.О. Кандидат thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of ВФ-страницы-1-9.pdf]
Перегляд
Текст
ВФ-страницы-1-9.pdf

Download (5MB) | Перегляд

Анотація

У дисертац ії аналіз композитів з елементом - колоративом здійснюється в річищі когнітивної теорії номінації, за якою внутрішня форма знаку структурується номінативною, або ономасіологічною, моделлю. Ця модель маніфестує когнітивн у структур у , сформован у на основі однієї або декількох базисних пропозиціональних схем (БПС), виокремлених у семантиці лінгвальних мереж (С. А. Жаботинська). Л інгвокогнітивн ий аналіз композитів включає три етапи. На першому етапі композити кожної мови стратифікуються на групи в ідповідно до вжитої в них кольороназви. У межах групи одиниці розподіляються на ті, де у внутрішній формі слова колір є онтологічною ознакою предмета і ті, де колір є символьною ознакою. Один и ці із кольороназвою, що позначає онтологічн у ознак у предмета, стр атифіку ються за концептуальними доменами ЛЮДИНА, ТВАРИНА, РОСЛИНА, ПРИРОДНИЙ ОБ ’ ЄКТ, МІСЦЕ (ТЕРИТОРІЯ), АРТЕФАКТ, ОДЯГ та ЇЖА. Відповідні композити визнача ються як такі, що мають пряме і переносні значення. За умов переносної номінації до початкової квалітативної БПС « Х (базис) є ТАКИЙ - колір (ознака)» додаються інші БПС, що забезпечує різні способи зв’язку внутрішньої форми композита з його значенням: метонімію, метафору та їхнє поєднання . Для композит ів , де колір є символьною ознакою, виявля ється первинне поняття, від якого походить символьне значення колоратива.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Кандидат)
Ключові слова: когнітивна теорія номінації , композит, коль о роназва, внутрішня форма, номінативна / ономасіологічна модель, концептуальна деривація, б азисні пропозиціональні схеми, порівняльни й аналіз, англійська, українська та новогрецька мови.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Відгуки опонентів
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 21 Бер 2019 10:16
Останні зміни: 22 Бер 2019 08:57
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/26861

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу