«Змога пережити естетичну насолоду…» (діяльність театрально-мистецьких осередків у Калішському таборі інтернованих Військ УНР у Польщі, 1921-1923 рр.)

Срібняк, Ігор Володимирович та Срібняк, Мілана Ігорівна (2018) «Змога пережити естетичну насолоду…» (діяльність театрально-мистецьких осередків у Калішському таборі інтернованих Військ УНР у Польщі, 1921-1923 рр.) Арт-простір (3). с. 32-39. ISSN 2519-4135

[thumbnail of I_Sribnyak_AP_2018_3_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_AP_2018_3_IFF.pdf

Download (8MB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://art-space.kubg.edu.ua/

Анотація

У статті розкрито окремі аспекти діяльності театрально-мистецьких осередків у Калішському таборі інтернованих Військ УНР (Польща), які мали важливе значення для піднесення морального духу таборян, задовольняючи їх ностальгічні почуття за власною домівкою та рідним краєм. Основним джерельним матеріалом при цьому виступають програмки різних мистецьких імпрез, які готувались самодіяльними колективами та представлялись увазі інтернованих вояків-українців у таборі Каліш, а також й польській публіці. Проведення концертів, вечірок та театральних вистав дозволяло запобігти деморалізації українського вояцтва в умовах таборової ізоляції, до того ж важливим було те, що в такий спосіб серед польського суспільства формувалась позитивне сприйняття УНР та її громадян як інтегральної частини європейського політичного та національно-культурного простору. Дуже важливим було й те, що готуючи власні театрально-концертні самодіяльні імпрези таборяни шукали і знаходили оригінальне вираження своїм мистецьким пошукуванням, роблячи в такий спосіб свій внесок у скарбницю української та європейської культури.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Cтаттю було підготовлено завдяки сприянню Студіуму Східної Європи (Studium Europy Wschodniej) Варшавського університету, за ініціативи якого 2014 р. була започаткована щорічна Нагорода імені Івана Виговського (під почесним патронатом Президента Польщі), що вручається рішенням її Капітули з числа делегатів від 25 університетів та вищих шкіл Польщі.
Ключові слова: концерт; вечірка; театр; хор; програмка; інтерновані; табір Каліш.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 22 Бер 2019 06:59
Останні зміни: 22 Бер 2019 06:59
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/26866

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу