Аналіз результатів виступів спортсменів-одноборців на різних етапах підготовки

Латишев, Микола Вікторович (2019) Аналіз результатів виступів спортсменів-одноборців на різних етапах підготовки Спортивна наука та здоров'я людини (1). с. 18-24.

[thumbnail of M_LATYSHEV_SSHH_1.pdf]
Перегляд
Текст
M_LATYSHEV_SSHH_1.pdf

Download (671kB) | Перегляд

Анотація

Успішне та ефективне управління спортивною підготовкою неможливо без обґрунтованого прогнозування, яке створює необхідні передумови для прийняття грамотних управлін- ських рішень у спортивній діяльності спортсменів. Аналіз змагального результату спортсменів дозволяє виявити основні тенденції розвитку спортивної кар'єри. Узагальнюючи результати наукових робіт та досліджень в області підготовки спортсменів, можна сформулювати декілька підходів до виявлення спортивних талантів. Одним з найбільш розповсюджених підходів до виявлення талантів є аналіз спортивної кар’єри. Мета – виявлення взаємозв’язків результатів змагальної діяльності спортсменів-одноборців на різних етапах їх підготовки. Методи. У роботі використані традиційні та загальноприйняті методи: аналіз науково- методичної літератури та джерел мережі Інтернет, аналіз та синтез інформації. Результати. Під час аналізу спортивних кар’єр розглядаються такі показники спортсменів-єдиноборців: досягнення максимального змагального результату у кожний віковий період (кадетський, юніорський U23 та дорослий вік), вікова категорія, країна та інші. Охаракте- ризовані два найбільш актуальних напрямку аналізу спортивних кар’єр: ретроспективний та перспективний. Систематизовані роботи, які присвячені аналізу виступів спортсменів протягом спортивної кар’єри. Показано, що понад 60 % спортсменів-єдиноборців, які досягли міжнародних нагород у дорослому віці, завоювали медалі на міжнародній арені в юніорському віці. Перспективний аналіз показав, що тільки приблизно 30 % спортсменів, які мали досягнення на юніорських або кадетських змаганнях, показують високий результат у дорослій спортивній кар'єрі. Оптимальний вік для відбору такий: попередній відбір у кадетському віці (етап спеціалізованої базової підготовки) – від 13 до 16 років; поглиблений відбір в юніорському та дорослому віці – починаючи з 17–18 років. Висновки. Відбір має бути проведений в такі періоди спортивної кар’єри: попередній відбір у кадетському віці (етап спеціалізованої базової підготовки) – від 13 до 16 років; поглиблений відбір в юніорському та дорослому віці – починаючи з 17–18 років.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: спортивна кар'єра; олімпійські види боротьби; результати змагань
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичного виховання і педагогіки спорту
Користувач, що депонує: Микола Вікторович Латишев
Дата внесення: 26 Квіт 2019 09:51
Останні зміни: 26 Квіт 2019 09:51
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27209

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу