Автореферат - Поняття вітчизни в козацькій політичній риториці (друга половина XVII – початок XVIII ст.)

Багро, Сергій Олександрович (2019) Автореферат - Поняття вітчизни в козацькій політичній риториці (друга половина XVII – початок XVIII ст.) Кандидат thesis, Київський унверситет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Багро_автореферат.pdf]
Перегляд
Текст
Багро_автореферат.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Дослідження присвячене функціонуванню поняття вітчизни в козацькій політичній риториці другої половини XVII – початку XVIII ст. Для прямої вказівки на нього представники Війська Запорозького могли використовувати не тільки руські, але й польські, латинські та церковнослов’янські лексеми. Поняття нерідко виконувало роль спільного ціннісного орієнтира для усієї козацької спільноти України або Малоросії. У метафоричному вимірі взаємини із батьківщиною уподібнювалися до стосунків дітей з їхньою матір’ю. Після виступу Богдана Хмельницького Військо Запорозьке значно розширило власну представницьку позицію, проте практика називати вітчизною Річ Посполиту довгий час лишалася актуальною. Розірвання відповідних конотацій відбулося поступово на тлі оцінки козацькими очільниками зовнішніх політичних пропозицій з точки зору їхньої користі для інтересів власної спільноти. Популярність поняття вітчизни була результатом розчарування у протекторах і розуміння небезпеки поділу України по Дніпру згідно з Андрусівським договором. Турбота про свою батьківщину стала для гетьманів та претендентів на булаву важливим пунктом в обґрунтуванні перед козацьким загалом власних політичних починань.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Кандидат)
Ключові слова: поняття, вітчизна, спадщина, Україна, Малоросія, Військо Запорозьке, народ, козацька спільнота.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 13 Трав 2019 12:40
Останні зміни: 13 Трав 2019 12:40
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/27338

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу