Особливості тактичної підготовки гімнасток, які виступають у групових вправах

Кожанова, Ольга Сергіївна та Гаврилова, Наталія Григорівна та Цикоза, Євгенія Валеріївна (2019) Особливості тактичної підготовки гімнасток, які виступають у групових вправах Слобожанський науково-спортивний вісник (5(73)). с. 51-56. ISSN 1999-818X

[thumbnail of O_Kozhanova_FZFVS.pdf]
Перегляд
Текст
O_Kozhanova_FZFVS.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Мета: проаналізувати досвід тренерів щодо особливостей застосування тактичних прийомів при побудові сучасних композицій групових вправ у художній гімнастиці. Матеріал і методи: в анкетному опитуванні взяли участь 41 тренер з художньої гімнастики зі стажем роботи від 1 до 40 років, серед яких були 3 Заслужені тренери України з художньої гімнастики. Тренерам було запропоновано запо- внити анкету, питання в якій стосувалися проблеми тактичної підготовки у художній гімнастиці. Застосовувалися мето- ди: аналіз науково-методичної літератури, анкетування, методи математико-статистичної обробки отриманих даних. Результати: дослідження свідчить про те, що 74% тренерів володіють недостатньою кількістю інформації про тактич- ну підготовку. Тільки власні спостереження та досвід провідних тренерів для вибору тактичної поведінки з гімнастками при підготовці у групових вправах використовують 60% опитаних. Висновки: сучасна наукова література не містить достатньо інформації і практичних рекомендацій щодо розвитку тактичного мислення і вдосконалення тактичної підготовки гімнасток у групових вправах художньої гімнастики. Ре- зультати анкетування показали, що на сучасному етапі розвитку художньої гімнастики тактичній підготовці не приді- ляється належна увага, оскільки 55% тренерів не застосовують оперативний контроль за ефективністю та швидкістю тактичних рішень гімнасток, не враховують переваги гімнасток при виборі музичного супроводу, костюмів і елементів композиції, під час навчання гімнасток складним елементам техніки віддають перевагу лише методу багаторазового повторення.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: групові вправи художньої гімнастики; методика підготовки; тактична підготовка; тактичні прийоми; досвід тренерів.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра спорту та фітнесу
Користувач, що депонує: Викладач Євгенія Валеріївна Цикоза
Дата внесення: 22 Лист 2019 12:56
Останні зміни: 22 Лист 2019 12:56
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/28301

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу