До питання дефініції літературознавчої геронтології

Гайдаш, Анна Владиславівна (2019) До питання дефініції літературознавчої геронтології Літературний процес: методологія, імена, тенденції : зб. наук. пр. (філол. науки) (13). с. 18-23. ISSN 2311-2433

[thumbnail of Litprocess 2019.pdf]
Перегляд
Текст
Litprocess 2019.pdf

Download (110kB) | Перегляд

Анотація

Метою статті є поглиблене визначення напряму літературознавчої геронтології, актуального у зв’язку із інтенсивним зростанням частки літніх людей у сучасному суспільстві. Авторка простежує формування напряму. Його ключовим поняттям є ейджизм, зародки якого простежуються у номінації «вік», первісний зміст якого («життєва сила») з часом втратився, набувши значення занепаду. До небезпек ейджизму в художніх текстах авторка відносить евфемізми, які констатують, що необачна згадка про вік може образити людину, що негативно репрезентує геронтогенез. Образно-мотивний комплекс напряму формують різновиди міжпоколіннєвого конфлікту, «історії хвороби», гетеротопію геріатричних закладів, переплетіння еротичних та танатичних первнів у старості, роль творчості й мистецтва у пізній зрілості тощо.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: літературознавча геронтологія; ейджизм; вік; евфемізм; старіння
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: професор Анна Владиславівна Гайдаш
Дата внесення: 29 Жов 2019 12:56
Останні зміни: 29 Жов 2019 12:56
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/28311

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу