Способи номінування осіб у масмедіа

Заєць, Валентина Григорівна (2019) Способи номінування осіб у масмедіа Науковий вісник Херсонського державного університету Серія "Лінгвістика" (35). с. 115-120. ISSN 2413-3337 (PRINT), 2663-2748 (ONLINE)

[thumbnail of 23.pdf] Текст
23.pdf - Опублікована версія
Restricted to Тільки зареєстровані користувачі until Березень 2025.

Download (531kB)
Офіційне посилання: http://www.linguisticj.stateuniversity.ks.ua/archi...

Анотація

Мета статті полягає в аналізі різноструктурних іменників на позначення осіб у медійних текстах перших десятиліть нинішнього століття. Методи. За допомогою методу фрагментарної вибірки з текстів медійного ресурсу відстежено взаємодію словотвірних одиниць у текстах масмедіа. Структурно-семантичний метод дав змогу розглянути особливості конструювання різних моделей словоформ на позначення осіб. Метод аналізу словникових дефініцій допоміг розкрити чинники, які впливають на вибір автором медійного тексту продуктивних словоформ. За допомогою соціологічного прийому та прийому стильового аналізу похід-них дериватів підтверджено частотність продукованих моделей слів, що використовувалися для збагачення словникового запасу внутрішньомовним ресурсом. Результати. На підставі вибраних із матеріалів масмедіа лексем визначено різноструктурні похідні моделі для номінування осіб. Позначено продуктивні способи словотворення іменників на позначення виконавців дій. Названо чинники впливу на частотність уживання неморфологічного способу словотворення. Окреслено роль, значення тематичних груп фемінітивних утворень у сучасних медій-них сповіщеннях. Увагу зосереджено на відборі українськомовних формантів, заміні невластивих українській мові суфіксів національними відповідниками. На прикладі субстантивації доведено важливість часто вживаних переходів лексем для забезпечення мовної економії, всеохоплюваності, оригінальності. На основі аналізу номенів медійного тексту зафіксовано приклади вживання лексем розмовного стилю, з набутою стилістичною нейтральністю. Висновки. У результаті обстеження корпусу продуктивних моделей похідних дериватів на позначення осіб спрогнозовано подальшу перспективність суфіксальних моделей словоформ. У майбутньому укладання словників медійного дискурсу сприятиме внормованому використанню найбільш стійких лексем.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: DOI 10.32999/ksu2413-3337
Ключові слова: медійний текст; суфікс; конверсія; субстантивація; фемінітив
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра української мови
Користувач, що депонує: викладач Валентина Григорівна Заєць
Дата внесення: 26 Лист 2019 09:23
Останні зміни: 26 Лист 2019 09:23
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/28741

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу