Яковенко І.В. Поет як критик: Елізабет Александер про класиків афро-американської літератури

Yakovenko, Iryna (2019) Яковенко І.В. Поет як критик: Елізабет Александер про класиків афро-американської літератури Наукові записки Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди. Серія: Літературознавство (1-2). с. 180-191. ISSN 2312-1068

[thumbnail of I_Yakovenko_2019_Article_2736-5470-1-SM.pdf]
Перегляд
Текст
I_Yakovenko_2019_Article_2736-5470-1-SM.pdf

Download (306kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://journals.hnpu.edu.ua/index.php/literature/a...

Анотація

У статті розглядається есеїстичний доробок сучасної афро-американської поетеси Елізабет Александер, яка у 2000-х роках виступила як літературний критик, видавши збірки «The Black Interior» (2004) та «The Power and Possibility» (2007), і як редактор книги «The Essential Gwendolyn Brooks» (2005). Наукова новизна розвідки полягає у тому, що вперше у вітчизняній американістиці розглядається есеїстика Елізабет Александер у світлі «чорних»/афро-американських студій. Досліджуються ключові проблеми нехудожнього доробку письменниці: своєрідність мистецтва та літератури афро-американців, «чорного» фемінізму, расизму, афро-американської ідентичності. У збірці «The Power and Possibility» письменниця представляє свій погляд на сучасну афро-американську культуру, зосереджуючи аналіз на сферах літератури, кінематографу, малярства та музики. Іконічними фігурами, про творчість яких розмірковує Елізабет Александер, стають Пол Лоренс Данбар, Гвендолін Брукс, Ленгстон Хьюз, Ріта Дав, Джун Джордан, Люсіль Кліфтон тощо. Зроблено висновок про новаторство літературно-критичного доробку письменниці, що полягає не лише у вивченні творчості митців афро-американців, але й їх діяльності з популяризації «чорної» естетики, в дослідженні тематики, літературних технік «чорного» мистецтва (Black Arts aesthetics) та аналізі ідей «чорного» фемінізму.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: літературна критика; афро-американська література; «чорні»/aфро-американські студії; Елізабет Александер.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра англійської філології та перекладу
Користувач, що депонує: Ірина Василівна Яковенко
Дата внесення: 27 Лист 2019 07:56
Останні зміни: 27 Лист 2019 07:56
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/28896

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу