Характерні особливості навчання іноземних мов у педагогічних училищах України в другій половині ХХ століття

Терлецька, Любов, Миколаївна (2019) Характерні особливості навчання іноземних мов у педагогічних училищах України в другій половині ХХ століття Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка (1(9)). с. 58-62. ISSN 1728-3817

[thumbnail of L_Terletska_VTS_19_FLMD_PI.pdf]
Перегляд
Текст
L_Terletska_VTS_19_FLMD_PI.pdf

Download (258kB) | Перегляд

Анотація

Друга половина ХХ ст. була багата історичними подіями, які зумовлювали пошук і створення нових методик навчання іноземних мов, узагальнення та систематизацію вже наявних досягнень науковців, педагогів, методистів-філологів. На основі вивчення навчально-методичної та історичної літератури другої половини ХХ ст. щодо навчання іноземних мов у середніх педагогічних закладах освіти встановлено особливості навчальних методик іншомовної підготовки слухачів педагогічних училищ у досліджуваний період. Зміни цілей навчання іноземної мови відбувались з урахуванням змін в освітній політиці держави другої половини ХХ ст. Основною ціллю навчання іноземних мов у середніх закладах освіти було оволодіння усним іншомовним мовленням, однак слухачі педагогічних училищ володіли мовою на низькому рівні. Розподіл усного мовлення на діалогічне, монологічне та аудіювання ускладнив програми педагогічних училищ і став основою для розробки диференційованих вправ для кожного виду іншомовної мовленнєвої діяльності. Навчання читанню іншомовних текстів та вправи на розуміння текстів займали майже весь час на за- нятті, однак кількість слухачів педагогічних училищ, які не вміли читати, була значною. Позитивною особливістю текстів для читання була їхня різноплановість (починаючи з 70-х років ХХ ст.), тематика досить була широкою з урахуванням країнознавчих відомостей про країну, мова якої вивчалась. Письмо на заняттях з іноземних мов у педагогічних училищах України виступало лише засобом навчання інших видів іншомовної мовленнєвої діяльності, який дозволяв краще засвоювати іншомовний програмовий матеріал. Узагальнюючи результати історико-педагогічного пошуку, вивчення та аналізу низки публікацій українських та зарубіжних науковців, досліджень у педагогіці та методиці навчання іноземних мов виділено 5 етапів іншомовної підготовки слухачів педагогічних училищ України в другій половині ХХ ст.: 1) 1950–1958 роки – навчання іноземних мов у період післявоєнної відбудови закладів освіти; 2) 1958–1971 роки – етап переходу до практичної спрямованості та комплексного підходу до навчання іноземних мов; 3) 1972–1980-ті роки – посилення комунікативного методу в умовах реформування освітньої системи; 4) 1980-ті–1990 роки – модернізація іншомовної освіти; 5) 1991–2000 роки – навчання іноземних мов у закладах освіти незалежної України. Виділені етапи дають чітке уявлення про зміну цільових установок іншомовної підготовки другої половини минулого століття.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: педагогічне училище; навчання; іноземна мова; іншомовна мовленнєва діяльність; навички,; мета іншомовної освіти.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра іноземних мов та методик навчання
Користувач, що депонує: Ю.В. Руднік
Дата внесення: 29 Лист 2019 10:48
Останні зміни: 29 Лист 2019 10:48
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/29210

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу