Сучасні апаратні засоби фізичної терапії в реабілітації хворих на хронічне обструктивне захворювання легень

Савченко, Валентин Михайлович (2018) Сучасні апаратні засоби фізичної терапії в реабілітації хворих на хронічне обструктивне захворювання легень Молодіжний науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки (29). с. 140-149.

[thumbnail of V_Savchenko_MNV_2018_29_FZFVS.pdf]
Перегляд
Текст
V_Savchenko_MNV_2018_29_FZFVS.pdf

Download (418kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://esnuir.eenu.edu.ua/handle/123456789/15469

Анотація

Актуальність. Хворі на хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) потребують не тільки застування лікарських препаратів, а й засобів фізичної терапії, серед яких є чисельні апаратні методи, які застосовуються додатково до рухових методів. Мета дослідження – дослідити, спираючись на наукові джерела, роль апаратних засобів фізичної терапії у реабілітації хворих на ХОЗЛ. Матеріали і методи. Літературні джерела за останні 10 років, відібрані із електронних баз даних Національної бібліотеки України ім. В.І.Вернадського, Російської наукової електронної бібліотеки «eLibrary», Web of Science, PubMed, PEDro. Результати. При ХОЗЛ для покращення клінічного стану, функції дихання, повсякденної фізичної активності і якості життя хворих окрім рухових засобів фізичної терапії додатково використовуються апаратні методи. Найбільш поширеними такими апаратними методами є неінвазійна вентиляційна підтримка (підвищення тиску на вдиху, видиху чи постійно), засоби очищення дихальних шляхів (внутрішньолегенева перкусійна вентиляція, екстраторакальна механічна перкусія), киснева терапія, електростимуляція м'язів, гіпоксичні тренування тощо. В останні 10 років ці фізіотерапевтичні апаратні методи використовувалися не так часто, як в кінці минулого та на початку цього століття. В наведених за цей час системних та метааналітичних оглядах не встановлено достовірного переважання сприятливого клінічного ефекту фізіотерапевтичних апаратних методів в порівнянні з іншими засобами фізичної терапії. Тому в повній мірі судити про достовірну реабілітаційну ефективність апаратних методів фізичної терапії при ХОЗЛ неможливо із-за відсутності проведення доказових досліджень. Висновки. Апаратні засоби фізичної терапії не набули широкого використання в легеневій реабілітації хворих на ХОЗЛ, що обумовлено відсутністю доказових досліджень, достовірно підтверджуючих сприятливий реабілітаційний ефект, та чітко сформованих показань до застосування, наявністю перешкод технічного і логістичного характеру.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: хронічне обструктивне захворювання легень; фізична терапія; реабілітація; апаратні засоби; неінвазійна вентиляційна підтримка; очищення дихальних шляхів; киснева терапія; електростимуляція м'язів.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичної терапії та ерготерапії
Користувач, що депонує: Професор Валентин Михайлович Савченко
Дата внесення: 02 Груд 2019 11:00
Останні зміни: 02 Груд 2019 11:00
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/29241

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу