Типологічний підхід до академічного перфекціонізму у підліткіів

Вавілова, Альона Сергіївна (2018) Типологічний підхід до академічного перфекціонізму у підліткіів Колективна (три і більше авторів). Theoretical and practical aspects of the development of modern science: the experience of countries of Europe and prospects for Ukraine: monograph. Baltija Publishing, Riga, Latvia.

[thumbnail of A_Vavilova_TPADMSECEPU_IL.pdf]
Перегляд
Текст
A_Vavilova_TPADMSECEPU_IL.pdf

Download (409kB) | Перегляд

Анотація

У статті розглядаються психологічні підходи до визначення видів перфекціонізму у дорослих та підлітків; аналізуються критерії, що лежать в основі таких типологій. Описані психологічні особливості перфекціонізму в підлітковому віці. Мета дослідження - дослідити типологію академічного перфекціонізму у підлітків, шо включає міру деструктивного впливу, рівня академічної успішності та емоційних проблем. У дослідженні використовувались такі психодіагностичні методики: Опитувальник А. А. Реана (діагностика мотиваційних тенденцій досягнення успіху чи уникнення невдачі), Дитячо-підліткова шкала перфекціонізму П. Хьюїтта та Г. Флетта (показники загального перфекціонізму), шкала депресії Бека (версія для підлітків) та Багатовимірна шкала тривожності Е. Е. Малкіна. Також, для кожного учня визначався середній рівень навчальних досягнень (середній бал для всіх шкільних предметів за 12-бальною шкалою оцінок). Проведено аналіз кореляції між рівнем загального перфекціонізму у підлітків та рівнем навчальної успішності, ступенем проявів тривожності та депресії, домінуванням мотиваційних тенденцій до успіху чи уникнення невдач. На основі використання кластерного аналізу розроблена типологія перфекціонізму в підлітковому віці, яка враховує такі критерії: «уникнення невдачі - надія на успіх»; «високий рівень успішності - низький рівень успішності»; «немає емоційних проблем - високі емоційні проблеми»; "високий рівень перфекціонізму - низький рівень перфекціонізму". Встановлено, що перший тип перфекціонізму (успішний тривожно-депресивний перфекціоніст) включає підлітків з високим рівнем перфекціонізму, однаково вираженими мотиваційними тенденціями до успіху та уникнення невдач, високим рівнем навчальних досягнень, високим рівнем тривожності та депресивних проявів. Другий тип (успішний конструктивний перфекціоніст) представляє підлітків із середнім рівнем перфекціонізму, переважаючою мотиваційною тенденцією до успіху, високим рівнем навчальних досягнень та середнім рівнем тривоги і депресії. Третій тип підлітків (деструктивний тривожно-депресивний перфекціоніст) має високий рівень перфекціонізму, мотиваційну тенденцію уникати невдач, високий рівень тривожних та депресивних проявів і низький рівень навчальних досягнень. І, нарешті, до четвертого типу належать підлітки з низьким рівнем перфекціонізму, однаково вираженими мотиваційними тенденціями до успіху чи уникнення невдач, менш вираженими тривожними та депресивними проявами та середнім рівнем успіху в навчанні.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: перфекціонізм; підлітковий вік; типологічний підхід; структурні компоненти
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет психології, соціальної роботи та спеціальної освіти > Кафедра практичної психології
Користувач, що депонує: Альона Альона Сергіївна Вавілова
Дата внесення: 03 Груд 2019 09:52
Останні зміни: 03 Груд 2019 09:52
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/29444

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу