Нестор Махно в Польщі: маріонетка польсько-радянського протистояння чи безкомпромісний лідер анархістів

Гуменюк, Олена Анатоліївна (2019) Нестор Махно в Польщі: маріонетка польсько-радянського протистояння чи безкомпромісний лідер анархістів Колективна (три і більше авторів). Nad Wіsłą і Dnіeprem. Polska і Ukraіna w przestrzenі еuropejskіej – przeszłość і teraźnіejszość. Monografia zbiorowa. Międzynarodowy konsorcium naukowo-edukacyjny im. Luciena Febvra, Warszawa-Toruń.

[thumbnail of O_Gumeniuk_monogr_2019.pdf]
Перегляд
Текст
O_Gumeniuk_monogr_2019.pdf

Download (5MB) | Перегляд

Анотація

Нестор Іванович Махно відомий як очільник анархістського руху в роки національно-визвольних змагань 1917-1921 рр. в Україні. Про його діяльність ватажка селянсько-повстанської руху присвя- чено чимало наукових та науково-популярних робіт. Натомість, життя та діяльність «Батька Махна» за кордоном: Румунія, Польща, Вільне місто Данциг (сучасний Гданськ, Польща), Німеччина та на- решті Франція часто залишається поза увагою вітчизняних дослідників. Причини цього найперше пов'язані із опрацюванням архівних матеріалів у вищезгаданих країнах. Для роботи з архівними до- кументами потрібно володіння іноземними мовами, що часто може бути перепоною для науковця. З іншого боку, документи про діяльність Нестора Махна, зокрема в Польщі в першій половині 1920-х років, зберігаються у складі фонду Міністерства зовнішніх справ Польської Республіки, або ж, напри- клад, в Управлінні воєводської поліції тощо. Тобто архівні документи в справі Н.Махна не становлять цілісного комплексу, а розпорошені по іншим фондам, що також ускладнює їх опрацювання. Актуальність теми дослідження полягає у відсутності комплексного аналізу перебування Несто- ра Махна та його найближчого оточення в Польщі у 1922-1924 рр. В фокусі даної статті є проблема становлення польсько-радянських взаємовідносин першої половини 1920-х років та місце лідера анархістів в цьому процесі.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Додаткова інформація: Джерельною базою стали матеріали польських архівів: Архів актів нових у Варшаві (АгсПім/ит АКі Момусб м Магегамліе), Центральний військовий архів (Сепітаїпе Агспімлат У/о)8Коуге), Державний архів в Бидгощі (Агспімлит Райзіу/оме м/ Вудво8асху). Крім того, при підготовці статті було опрацьо- вано тогочасну польську пресу, особливо матеріали, що стосувались судового процесу над Несто- ром Івановичем.
Ключові слова: Нестор Махно, Україна,Польща, анархія, польсько-радянські протистояння
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Ірина Борисівна Захарчук
Дата внесення: 09 Груд 2019 14:13
Останні зміни: 09 Груд 2019 14:13
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/29527

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу