Сенатори Руського, Подільського та Белзького воєводств на Люблінському сеймі 1569 р.

Михайловський, Віталій Миколайович (2019) Сенатори Руського, Подільського та Белзького воєводств на Люблінському сеймі 1569 р. Український історичний журнал (2). с. 46-66. ISSN 0130-5247

[thumbnail of Mykhaylovskiy_UHJ_2019_2_final.pdf]
Перегляд
Текст
Mykhaylovskiy_UHJ_2019_2_final.pdf

Download (1MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://history.org.ua/uk

Анотація

Досліджується участь сенаторів Руського, Подільського та Белзького воє-водств у Люблінському сеймі 1569 р., котрий увійшов в історію укладанням унії між Польським королівством та Великим князівством Литовським. Чине в кожному дослідженні про період інкорпорації Волині, Київщини і Брац- лавщини унія представлялася як основне досягнення сейму, що призвела дооб’єднання українських земель у межах Польського королівства. Цей фактстав основним у представленні результатів сейму 1569 р. в українській істо- ріографії. На сьогодні відсутні дослідження, в яких було б висвітлено позиціюсенаторів та послів із руських воєводств Корони. На момент укладання унії цівоєводства мали понад столітню практику участі в коронних з’їздах і сеймах.Показано, хто міг представляти їх у сенаті. Сенаторами були духовні ієрархи(львівський архієпископ, перемишльський, холмський, кам’янецький єпископи)та світські достойники (руський, подільський, белзький воєводи, львівський,кам’янецький, белзький, перемишльський, галицький, холмський, сяноцький, любачівський каштеляни). Не всі вони, з об’єктивних причин, змогли потра-пити на сейм. Сенатори, що прибули до Любліна, не вирізнялися активністю, як це видно з двох сеймових щоденників. Важливою була нарада руських послів8 лютого 1569 р., учасники якої підтримали унію та інкорпорацію Волині, Ки-ївщини і Брацлавщини на умовах короля. Висловлювання їх на сеймі відобра-жали прокоронну та прокоролівську позицію заможної урядницької шляхти руських воєводств, але з урахуванням реґіональних особливостей.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Люблінська унія; Польське королівство; Руське воєводство; Подільське воєводство; Белзьке воєводство; руські землі; сенатори.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Віталій Миколайович Михайловський
Дата внесення: 05 Груд 2019 13:29
Останні зміни: 05 Груд 2019 13:29
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/29565

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу