Образ Ірану в збірці репортажів Олександра Мар’ямова «Іран без чадура»

Бикова, Ольга Миколаївна (2019) Образ Ірану в збірці репортажів Олександра Мар’ямова «Іран без чадура» Muslim east in slavic literatures and cultures. с. 225-237.

[thumbnail of O.Bykova_MUSLIM EAST_IJ.pdf]
Перегляд
Текст
O.Bykova_MUSLIM EAST_IJ.pdf

Download (2MB) | Перегляд

Анотація

У статті йдеться про надзвичайне поширення літературного репортажу на мандрівну тематику, що увійшов в українську радянську журналістику в період національно-культурного відродження, що дістав назву «коренізація» Зокрема, ґрунтовно аналізується збірка репортажів Олександра Мар’ямова «Іран без чадура», написана після відвідання автором Персії у 1928 р. Об’єктом характеристики у статті стали враження репортера від реформ шаха Рези Паглеві в економічному, політичному, соціальному, релігійному житті країни. Зазначається, що велику увагу в збірці репортажів зосереджено на описові іранських звичаїв та побуту, які несуть реалістичну інформацію про традиційне життя на сході. Основний акцент зроблено на тому, що характерна ознака циклу репортажів «Іран без чадура» − тяжіння до фрагментарності. Текст поділяється на п’ять частин, однак зберігає свою цілісність завдяки викладу інформації від 1 особи. Зазначається, що хронологічний тип композиції, яку обрав журналіст, дозволяє не тільки описувати події, а й ділитися власними враженнями та думками від побаченого. Подорожні спостереження репортера часто складаються з фіксування усяких дрібниць, які відтворюють неповторний східний колорит. Наголошується на літературно-художній цінності збірки репортажів «Іран без чадура», яка з 1929 р. жодного разу не перевидавалася, і лише в 2016 р. читач отримав можливість з нею ознайомитися. Літературні репортажі на мандрівну тематику О. Мар’ямова, незважаючи на дев’яносто років з часу їх написання, з цікавістю читаються та є актуальними й сьогодні, оскільки вони цікаві, пізнавальні, захопливі, приваблюють сучасних читачів свіжістю відчуттів, інтригуючим викладом пережитого й побаченого, та показують повну й об’єктивну картину життя Персії 1920-х рр.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: журналіст; літературний репортаж на мандрівну тематику; Олександр Мар’ямов; Іран (Персія).
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет журналістики > Кафедра журналістика та нових медіа
Користувач, що депонує: Ольга Миколаївна Бикова
Дата внесення: 16 Груд 2019 12:22
Останні зміни: 16 Груд 2019 12:22
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/30208

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу