Особливості становлення і розвитку українського фарфорового колекційного наперстку 2010-х рр.

Школьна, Ольга Володимирівна (2019) Особливості становлення і розвитку українського фарфорового колекційного наперстку 2010-х рр. Вісник КНУКіМ. Серія : Мистецтвознавство. (40). с. 234-237.

[thumbnail of Vknukim_myst_2019_40_34.pdf]
Перегляд
Текст
Vknukim_myst_2019_40_34.pdf

Download (999kB) | Перегляд

Анотація

Мета роботи – розглянути український фарфоровий наперсток як новий сегмент української арт-мініатюри, генетично пов’язаний із сувенірною продукцією відомих західноєвропейських брендів; увести до наукового обігу поняття «український фарфоровий наперсток»; охарактеризувати особливості його становлення та розвитку впродовж 2010-х рр. Методологія дослідження спирається на принципи історичної достовірності та всебічності, мистецтвознавчий підхід і сукупність методів дослідження. Зокрема, на аксіологічний – в сенсі шкали цінностей сучасного споживача, онтологічний – у розрізі буттєвих реалій сьогодення промислового мистецтва, культуротворчий – як чинник розвитку новітньої художньої культури Європи, мистецтвознавчого аналізу – в сенсі відтворення творчих процесів, пов’язаних із становленням українського фарфорового колекційного наперстку. Наукова новизна результатів ґрунтується на введенні до наукового обігу інформації про сучасний вітчизняний тонкокерамічний наперсток, зважаючи на ретроспективний огляд здобутків відомих європейських брендів у цій ділянці промислового дизайну. Вперше наводиться інформація про імена художників, дотичних до розробки форм і візерунків означеного сегменту сувенірної продукції України. Висновки. Нині в ринкових умовах, коли вітчизняна фарфоро-фаянсова промисловість вже не в змозі випускати великі набори посуду, бо вони не окупаються, в українському промисловому дизайні тонкої кераміки намітився перехід до менш затратних сегментів продукції. У цьому зв’язку малоформатні ексклюзивні та масові наперстки – новий різновид вітчизняної порцеляни, що має потенцію до розвитку, оскільки віддзеркалює традиції високого «білого золота» пройдешніх епох.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: фарфор; Україна; наперсток; початок ХХ століття.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра образотворчого мистецтва
Користувач, що депонує: доцент Іван Братусь
Дата внесення: 19 Груд 2019 08:31
Останні зміни: 19 Груд 2019 08:31
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/30386

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу