Сезони італійської опери в Одесі 1855–1857 років: репертуар, виконавці, реконструкція антрепризи

Бацак, Костянтин Юрійович (2019) Сезони італійської опери в Одесі 1855–1857 років: репертуар, виконавці, реконструкція антрепризи Часопис Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського: науковий журнал (1 (42)). с. 71-88. ISSN 2414-052X

[thumbnail of K_Batsak_Chasopys 1_2019_IM_KTMMM.pdf]
Перегляд
Текст
K_Batsak_Chasopys 1_2019_IM_KTMMM.pdf

Download (2MB) | Перегляд

Анотація

Здійснено огляд репрезентації італійського оперного мистецтва на сцені одеського те-атру протягом 1855/1856 років в умовах тогочасної фінансової кризи. Брак достовірних відо-мостей про діяльність італійської оперної трупи у цей час спонукає з’ясувати умови органі-зації її виступів, виявити склад учасників, відтворити оперний репертуар, охарактеризувати творчі біографії, вокальну і сценічну майстерність головних виконавців, вплив їх виступів на формування музично-театрального середовища в Одесі та в інших українських містах. У програмах концертів, які відбувалися в театрі й на міській біржі, звучала італійська інструмен-тальна й вокальна музика у виконанні театрального оркестру, співаків другого плану та учасни-ків хору, які залишилися в Одесі після тимчасового припинення оперної антрепризи. Наведено зміст оперного репертуару, відгуки місцевої преси про сценічні й вокальні особливості ви-ступів солістів, а також невідомі факти їх творчих біографій. Відзначено антрепренерську діяльність Ф. Бергера з відновлення італійських оперних вистав на одеській сцені, апробацію в Одесі нової моделі оперної антрепризи, мобільної, адаптованої до гастрольних виступів у містах із мало розвиненою інфраструктурою дозвілля, виступи артистів одеської трупи Ф. Бергера у складі італійських гастрольних труп, які в наступні роки брали участь у театральних сезонах інших українських міст.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Італійська оперна антреприза; гастрольні виступи; закордонний ангажемент; оперний репертуар; одеський міський театр; оперна трупа Ф. Бергера.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет музичного мистецтва і хореографії > Кафедра музикознавства та музичної освіти
Користувач, що депонує: Тетяна Олександрівна Мельниченко
Дата внесення: 26 Груд 2019 12:45
Останні зміни: 26 Груд 2019 12:45
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/30472

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу