Поетика пізньої зрілості у виставах Київського академічного Молодого театру

Гайдаш, Анна Владиславівна (2019) Поетика пізньої зрілості у виставах Київського академічного Молодого театру Вісник Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв: наук. журнал. (3). с. 236-240. ISSN 2226-3209

[thumbnail of A_Gaidash_VK_3_2019_IF.pdf]
Перегляд
Текст
A_Gaidash_VK_3_2019_IF.pdf

Download (374kB) | Перегляд

Анотація

Метою дослідження є аналіз поетичної площини пізньої зрілості у виставах Київського академічного Молодого театру з метою осмислення художніх репрезентацій літнього віку в сучасному культурному просторі. Методологічна основа дослідження застосовує культурно-історичний і компаративний підходи, синтез і узагальнення. Наукова новизна роботи полягає у тому, що у вітчизняній гуманітаристиці вперше здійснено спробу аналізу поетики пізньої зрілості у спектаклях Київського академічного Молодого театру на матеріалі вистав «Поступися місцем!» і «Сталкери». Попри очевидну (національну, географічну, хронологічну) відмінність проаналізованих творів їхнім спільним знаменником виявлено трагічну велич літнього віку дійових осіб. Висновки. Обґрунтовано, що репрезентації літнього віку на сцені породжені викликами сьогодення, зокрема збільшенням середньої тривалості життя, усвідомленням самотності і власної непотрібності літніми людьми. Доведено, що ознаками поетики пізньої зрілості у виставах Молодого театру є дисфункціональна взаємодія літніх персонажів із соціумом і молодшим поколінням, стратегії старіння і спогади старших дійових осіб, топос дому, спільний для драм «Поступися місцем!» і «Сталкери» образ вокзалу/метро, трагікомічна тональність, мінімальний конструктивізм сценографії та лейтмотивне використання популярного музичного ряду.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: пізня зрілість; театральна вистава; міжпоколіннєвий конфлікт; простір дому; трагікомедія.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра германської філології
Користувач, що депонує: професор Анна Владиславівна Гайдаш
Дата внесення: 18 Лют 2020 11:16
Останні зміни: 18 Лют 2020 11:16
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/30791

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу