Стилістичний аспект ідеологічного дискурсу Бориса Джонсона під час його першої промови як Прем’єр-міністра, 24.07.09

Гуменюк, Наталья Григорьевна (2019) Стилістичний аспект ідеологічного дискурсу Бориса Джонсона під час його першої промови як Прем’єр-міністра, 24.07.09 Науковий вісник Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. Серія: Філологічні науки (мовознавство) : зб. наук. праць. – Дрогобич, 2019. – № 12. – 246 с. (12). с. 39-42. ISSN 2312-6353

[thumbnail of 2019 STYLISTIC ASPECT OF THE BORIS JOHNSONS' FIRST SPEECH AS A PRIME MINISTER.pdf]
Перегляд
Текст
2019 STYLISTIC ASPECT OF THE BORIS JOHNSONS' FIRST SPEECH AS A PRIME MINISTER.pdf

Download (341kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://ddpu-filolvisnyk.com.ua/uploads/arkhiv-nome...

Анотація

У дослідженні cфокусовано увагу на використанні стилістичних прийомів та виразових засобів у першій промові Бориса Джонсона як Прем’єр-міністра Об’єднаного Королівства від 24.07.19. з метою реалізації своїх прагматичних намірів. Перша промова Бориса Джонсона визначена як політичний, інституційний, ідеологічний дискурс – просування ідеї Брекзиту серед населення Об’єднаного Королівства як найбільш релевантної для цієї спільноти. Стверджено, що весь мовний інвентар, тобто стилістичні прийоми та виразові засоби першої промови Бориса Джонсона, слугує впливу на адресата для визнання ним ідеї Брекзиту як єдиного способу покращити життя в Об’єднаному Королівстві. Підкреслено, що промовець послуговується великою кількістю епітетів для демонстрації переваг Брекзиту. З’ясовано, що метафори, використані у повідомленні, не тільки апелюють до емоцій та почуттів адресата, але й здатні провокувати думки щодо зображених об’єктів, суб’єктів, явищ; паралельні конструкції у фор- мі епіфори та анафори перетворюють інформацію на більш виразну та ціннісну; вставні речення та конструкції сприяють наданню детальнішої інформації та аргументів щодо Брекзиту, а також є способом для Бориса Джонсона висловити своє ставлення до зображуваних подій та фактів. Визначено, що використання в промові полісиндетона та асиндетона є особливою рисою виступу Бориса Джонсона як Прем’єр-міністра Об’єднаного Королівства, засобом здивувати адресата та закарбувати в його пам’яті подану інформацію. Підсумовано, що всі стилістичні прийоми та виразові засоби слугують не тільки для реалізації прагматичних цілей промовця, але й репрезентують його ідеолект та формують його ідіостиль, а також створюють текстовий орнамент поданого повідомлення.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: ідеологічний дискурс, полісиндетон, асиндетон, анафора, епіфора, вставні речення, вставні конструкції, епітет, метафора, метонімія.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Збірники наукових праць
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра англійської філології та перекладу
Користувач, що депонує: доцент Наталя Григорівна Гуменюк
Дата внесення: 18 Бер 2020 09:01
Останні зміни: 18 Бер 2020 13:59
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31105

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу