Відмова від шлюбу у жіночих текстах кін.ХІХ – першої пол. ХХ ст.

Жигун, Сніжана Віталіївна (2019) Відмова від шлюбу у жіночих текстах кін.ХІХ – першої пол. ХХ ст. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Соціальні комунікації, 30(69) (4 ч.1). с. 132-137.

[thumbnail of Zhyhun-IF-vidmova.pdf]
Перегляд
Текст
Zhyhun-IF-vidmova.pdf

Download (354kB) | Перегляд

Анотація

У статті здійснено спробу реконструювати один з аспектів жіночого досвіду – відмови від шлюбу. Адже представлення жінки у літературі значною мірою є засобом соціалізації і нормування жіночої поведінки. Шлюб фокусує три аспекти гендерної моделі Р.Коннелла: а) владу, б) виробництво, в) емоційне навантаження, і був об’єктом критики теоретиків фемінізму. Втім, українське літературознавство розглядає тему жіночу тему через мотиви творчості, освіти тощо. Відтак мета статті – розглянути мотив відмови від шлюбу у жіночих текстах української літератури як такий, що виявляє жіночий досвід, і такий, що позначає освоєння українським суспільством ідей жіночої емансипації. Методологією дослідження стали феміністичні студії у поєднанні з літературною антропологією. У результаті дослідження простежено еволюцію ставлення жінок до відмови від шлюбу. У прозі Олени Пчілки її втілено в аномальний, нерозумний і безглуздий вчинок, вписуючи шлюб у контекст християнства, фіксуючи зв’язок між ним та патріархальністю. Відтак відмова стала порушенням патріархальної колективної традиції. У творчості письменниць наступного покоління (Лесі Українки та О.Кобилянської) відмова від шлюбу утверджується як персональний вибір. У їхніх творах, посталих під впливом фемінізму, незаміжність утвер- джується як можливість саморозвитку, а пов’язані з нею негативи пояснюються суспільним тиском. Подальші твори зафіксували, як емансипаційні тенденції були інкорпоровані в ідеологію. Письменниці-марксистки (напр. О.Свекла) пропагували відмову від шлюбу на економічних чи традиційних засадах, але глорифікували союз психологічно близьких людей. Націоналізм також впливав на жіночий вибір, апелюючи до потреби зростити сильне покоління, але творчість І.Вільде демонструє, не лише як ідеологія експлуатує жінок, але і як жінки експлуатують ідеологію. Практичне значення дослідження полягає у тому, що його результати сприятимуть сучасному завданню вирівняння гендерних ролей з урахуванням національного досвіду

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: фемінізм; шлюб; незаміжність, марксизм, націоналізм
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра української літератури, компаративістики і грінченкознавства
Користувач, що депонує: Сніжана Віталіївна Жигун
Дата внесення: 13 Серп 2020 09:26
Останні зміни: 13 Серп 2020 09:26
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31604

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу