Автореферат - Образ німців на матеріалах щоденної українсько- та російськомовної преси Києва (січень 1914 ‒ грудень 1918 рр.)

Басенкo, Іван Володимирович (2020) Автореферат - Образ німців на матеріалах щоденної українсько- та російськомовної преси Києва (січень 1914 ‒ грудень 1918 рр.) Кандидат thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Автореферат_Басенко_09.09.20.pdf]
Перегляд
Текст
Автореферат_Басенко_09.09.20.pdf

Download (2MB) | Перегляд

Анотація

Дисертація є комплексним дослідженням образу німців у щоденній українсько- й російськомовній пресі Києва 1914 ‒ 1918 рр. На основі джерел періодики простежено еволюцію уявлень про німців й Німеччину впродовж мирного часу 1914 р., участі Російської імперії у Великій війні та за доби Української революції 1917 ‒ 1918 рр. Залучення архівних матеріалів й літератури дозволило врахувати чинники цензури і пропаганди, порівняти київський досвід зі сприйняттям німців в Росії та державах Антанти. За допомогою зіставлення видань різного напряму і мови друку продемонстровано ідеологічно розмаїтий, поліетнічний інформаційний простір Києва. Студія пояснює, як політичні та національні переконання газет визначили їхнє бачення Німеччини та, навпаки, як образ німецького «іншого» кшталтував місцевий образ «свого» у Києві як центрі Південно-Західного краю імперії, столиці УНР та Української Держави. Розглянуто характерні для періоду образи німців як «культурного взірця», «геополітичного суперника-мілітариста», «внутрішнього ворога-чужинця» й «німецької зради», «звіра» або ж «людини» на війні, «руйнівника» єдиної Росії і водночас «приятеля-спільника» України у боротьбі з «великоросами-більшовиками», зрештою ‒ представника окупаційного «німецького порядку» й «імперіалізму». Встановлено, що незважаючи на війну та революцію, тривкими у київській пресі виявились уявлення про німецьку національну вдачу.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Кандидат)
Ключові слова: національні образи та стереотипи, образ німців, щоденна українськомовна й російськомовна преса, Київ, Перша світова війна, Українська революція 1917 ‒ 1918 рр.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 09 Серп 2020 05:37
Останні зміни: 01 Вер 2020 04:33
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31629

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу