З історії діяльності української військової дипломатії в Польщі у другій половині 1920 року (за документами Центрального військового архіву Польщі)

Срібняк, Ігор Володимирович (2020) З історії діяльності української військової дипломатії в Польщі у другій половині 1920 року (за документами Центрального військового архіву Польщі) Архіви України, 2 (323). с. 86-102. ISSN 0320-9466

[thumbnail of I_Sribnyak_AU_2020_2(323)_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_AU_2020_2(323)_IFF.pdf

Download (313kB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://archives.gov.ua/ua/category/

Анотація

Мета статті полягає у залученні до наукового обігу неопублікованих архівних документів, які зберігаються у Центральному військовому архіві Польщі (Centralne Archiwum Wojskowe). Останні являють собою цінне джерело для відтворення основних напрямів діяльності Української військової місії в Польщі (травень – жовтень 1920 р.). Методологія дослідження передбачає дотримання принципів історизму, антропологізму, цивілізаційного, сенергетичного і системного підходів, застосування методів аналізу і синтезу, компаративістичних методик. Наукова новизна статті зумовлена високою джерельною вартістю згадуваних архівних документів, що містять значну кількість прізвищ старшин та військових урядовців Армії УНР, які прибували до Варшави у різних службових справах. Також у наказах зафіксована інформація про численні відрядження членів Місії, інколи із зазначенням мети і місця їхньої подорожі. В окремих випадках у наказах Місії відтворювалися фрагменти (або й повністю) директив вищих військових інституцій Армії УНР. Висновки. Аналіз наказів, проведений в рамках цієї статті, засвідчує, що за весь час свого існування Українська військова місія виконала величезний обсяг роботи, яка полягала, насамперед, у забезпеченні процесу поповнення особового складу Армії УНР. Разом із тим, її члени докладали всіх зусиль для налагодження поставок зброї для Дієвої армії, провівши з цією метою ряд переговорів із зацікавленими у цьому представниками урядів європейських країн та ділових кіл. Діяльність Української військової місії стала одним із найяскравіших епізодів у польсько-українській військово-політичній співпраці 1920-х – 1930-х років, давши кращі приклади кооперації зусиль двох країн – Польщі та УНР – перед смертельною загрозою з боку більшовицької Росії. Весь час свого існування Місія залишалася центральною зв’язковою ланкою між військовими відомствами і збройними силами двох країн, причинившись до формування у більшості представників польського військового проводу позитивного сприйняття Армії УНР та її бойового потенціалу.

Тип елементу : Стаття
Додаткова інформація: Artykuł został przygotowany przy wsparciu Studium Europy Wschodniej Uniwersytetu Warszawskiego, który zainicjował w 2014 r. coroczną nagrodę im. Iwana Wyhowskiego (pod patronatem honorowym Prezydenta Polski), która jest wręczana decyzją Kapituły w składzie delegatów z 25 uniwersytetów oraz wyższych uczelni Polski.
Ключові слова: Українська військова місія; наказ; кур’єр; відрядження; Армія УНР; Польща; польсько-українська співпраця
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 17 Серп 2020 12:56
Останні зміни: 17 Серп 2020 12:56
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31639

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу