Реалізація концепції неперервної освіти в європейському освітньому просторі: нормативне забезпечення

Сисоєва, Світлана Олександрівна та Проценко, Олена Борисівна (2020) Реалізація концепції неперервної освіти в європейському освітньому просторі: нормативне забезпечення Неперервна професійна освіта: теорія і практика (2(63)). с. 78-84. ISSN 1609-8595

[thumbnail of O_Protsenko_S_Sysoieva_NPO_2_IS.pdf]
Перегляд
Текст
O_Protsenko_S_Sysoieva_NPO_2_IS.pdf

Download (612kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://npo.kubg.edu.ua/

Анотація

У статті розкрито європейський контекст поняття «неперервна освіта», що трактується в Меморандумі про навчання протягом усього життя як цілеспрямована освітня діяльність, що проводиться на постійній основі для вдосконалення знань, умінь та навичок громадян і є базовим принципом системи освіти. Неперервна освіта є ключовим елементом визначеної Європейським Союзом стратегії побудови найбільш конкурентоспроможного та динамічного суспільства, заснованого на знаннях. Аналіз міжнародних документів, прийнятих країнами ЄС, показав, що реалізація стратегій неперервної освіти в національних системах визнана одним із пріоритетних напрямків і основних принципів розвитку освітньої системи в країнах ЄС, які спрямовують національну політику їх країн на реалізацію Концепції навчання протягом усього життя та заохочення закладів вищої освіти до розширення доступу до освіти для різних вікових груп. Система неперервної освіти поділяється на три компоненти. Перший – додаткова професійна освіта – сприяє формуванню професійної основи кадрового потенціалу сучасної високотехнологічної економіки. Другий компонент системи неперервної освіти надає різним групам можливість адаптуватися до мінливих умов життя. Третя складова системи неперервної освіти передбачає задоволення різних індивідуальних освітніх потреб громадян. Реалізація концепції неперервної освіти спрямована на охоплення освітніми програмами всіх людей – від наймолодших до людей похилого віку. Увага зосереджена на пошуку шляхів демократизації доступу до освіти, підвищення цінності знань, збільшення інвестицій в освіту та наближення її до споживача. Вивчення та аналіз міжнародних документів про неперервну освіту необхідні для подальшого розвитку системи освіти України, що відповідає загальній тенденції розвитку систем освіти в європейському та глобальному просторі.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Європейський Союз; концепція; неперервна освіта; освіта; освіта дорослих; освіта протягом всього життя.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ освітології
Користувач, що депонує: доцент Олена Борисівна Проценко
Дата внесення: 16 Вер 2020 11:24
Останні зміни: 16 Вер 2020 11:24
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31768

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу