Аналіз сучасного стану розвитку банківських послуг в Україні в умовах оптимізації банківської системи

Лойко, Валерія Вікторовна (2020) Аналіз сучасного стану розвитку банківських послуг в Україні в умовах оптимізації банківської системи Колективна (три і більше авторів). Розвиток суспiльства: соцiальнi, економічні та психологiчнi аспекти: колективна монографія. ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК», Київ.

[thumbnail of V_Loiko_KROK_monograg_2020.pdf]
Перегляд
Текст
V_Loiko_KROK_monograg_2020.pdf

Download (10MB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://library.krok.edu.ua/ua/kategoriji/monograf...

Анотація

У розділі представлено результати аналізу сучасного стану розвитку банківських послуг в Україні в умовах оптимізації банківської системи. Проаналізовано динаміку зміни кількості банків в Україні за період 2014-2018 рр. і зроблено висновок щодо зменшення на 46,89 % кількості діючих банків, у тому числі банків з іноземним капіталом зменшилось на 10,53 %. Проаналізовано динаміку кількості діючих структурних підрозділів банків міста Києва і зроблено висновок щодо їх зменшення за період 2014-2018рр. на 43,56 %. Визначено ТОП-10 банків за обсягом прибутків станом на 01.01.2019 р., найкращі: ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, УкрСиббанк. Проаналізовано структуру банківських активів і зроблено висновок, що у структурі банківських активів переважають кредити СГ, проте з 2017 р. спостерігається позитивна тенденція зростання обсягів споживчих кредитів. Аналіз даних щодо залучених депозитів на банківські рахунки дозволив зробити висновок, що економіці України в цілому та міста Києва окремо притаманний досить високий рівень доларизації. Клієнти зберігають кошти в іноземній валюті, щоб уникнути втрат від девальвації. Проаналізовано кількість позичальників за категоріями зайнятості та рівнем доходів і зроблено висновок, що серед населення з доходами до 20 тис. грн найпопулярніші банківські продукти з коротким терміном та малою сумою: кредитні карти, дрібні кеш-кредити (до 10 тис. грн). Виявлено, що до сучасних банківських інновацій, які стають все більш доступними та звичними для всіх верств населення України, відноситься фінансова інклюзія - надання населенню фінансових послуг поза межами фінансових установ шляхом використання інформаційних та комунікаційних технологій і небанківських агентів для залучення тої частини населення, яка ще не була охоплена фінансовими установами. Обґрунтовано, що банки з іноземним капіталом є найбільш стабільними в банківській системі України, їх частка на ринку позик є найбільшою і становить 44%, частка на ринку депозитів значна - 35%. Рекомендовано імплементацію рекомендацій Базель ІІІ у банківську систему України, що має широкі перспективи та потребує постійної уваги з боку банківського сектору.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: банки; банковская система Украины; оптимизация; Базель III; динамика; прибыли; убытки; кредиты; депозиты; инновационные банковские продукты
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані в Україні
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: Валерія Вікторівна Лойко
Дата внесення: 23 Вер 2020 10:18
Останні зміни: 23 Вер 2020 10:18
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31814

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу