Інститут освіти в інноваційно-підприємницькому університеті крізь призму цифрового студентоцентризму

Краус, Наталія Миколаївна (2020) Інститут освіти в інноваційно-підприємницькому університеті крізь призму цифрового студентоцентризму Вища школа, 1 (1). с. 44-54. ISSN 1682-2366

[thumbnail of N_Kraus_VS_2020_FITU.pdf]
Перегляд
Текст
N_Kraus_VS_2020_FITU.pdf

Download (3MB) | Перегляд

Анотація

У статті досліджено цифровий кубічний простір інституту креативного індивідуума/студента в інноваційно-підприємницькому університеті, що формує нову економічну віртуальну цифрову реальність через співвідношення цифрових навиків, інтелекту, мислення та бачення на цифрові ідеї та інститут цифрової освіти. Визначено важливу роль становлення цифрового кубічного освітнього простору у ході цифровізації економіки України, адже він формує “цифрову людину” з новими знаннями й здібностям, що конче потрібно для майбутньої української цифрової спільноти. До рушійних сил цифрового кубічного освітнього простору віднесено наступні формальні інституції: цифрові правила, цифрові знання, цифрову інформацію, цифровий порядок. Названо неформальні цифрові інституції інституту освіти, а саме: цифрове виховання, цифрові традиції, цифрові цінності, цифрове бачення, цифрове мислення, цифрове сприйняття. За аналогією побудови всім відомого кубіка Рубіка (“Магічний куб” угорського скульптора Ерньо Рубіка), аргументовано розкрито той факт, що формування ефективно працюючого інноваційно-підприємницького університету можливе за умов досягнення одночасних парних гармонійних взаємовідносин “цифрова наука – цифрова освіта”, “цифрові правила – цифрові традиції”, “цифрові навики – цифрова зрілість”, “цифрова ментальність – цифрове суспільство”, “цифровій інтелект – цифрова якість”, “цифрова культура – цифрові компетентності” (одержання квадрата граней кубіка одного кольору). Авторами висловлено думку про те, що в результаті цього утворюється особливе середовище – цифровий кубічний простір нового інституту освіти сформованого на засадах “цифрової людини”, креативного індивідуума/студента. Представлено особливості інституціоналізації інституту освіти в ході становлення інноваційно-підприємницького університету, а саме: реалізм та базування на інтересах і цінностях головних стейхолдерів; стратегічний фокус та релевантність. Аргументовано низку умов, що потрібні для успішної роботи інституту освіти в інноваційно-підприємницькому університеті крізь призму студентоцентризму, серед чого: власні методики та інструменти, що дозволяють в стислі терміни знайти, протестувати і працевлаштувати сотні фахівців. Запропоновано авторське осмислення та трактування запропонованої науковцями категорії “цифрова освіта в інноваційно-підприємницькому університеті”. Вказано, що становлення вітчизняних інноваційно-підприємницьких університетів та якісне їх функціонування можливе в рамках роботи ланцюга типу “цифрова ідентифікація – цифровий саморозвиток – цифрові ініціативи”.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: цифрові навики; інноваційно-підприємницький університет; інститут освіти; віртуальна реальність; цифровий кубічний освітній простір; студентоцентризм; “цифрова людина”
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: д.е.н. Наталія Миколаївна Краус
Дата внесення: 24 Вер 2020 04:47
Останні зміни: 24 Вер 2020 04:47
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/31822

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу