Науково-дослідні центри України з проблем бібліотекознавства

Воскобойнікова-Гузєва, Олена Вікторівна (2019) Науково-дослідні центри України з проблем бібліотекознавства Інтегровані комунікації = Integrated communications (7). с. 69-76. ISSN 21991-11891Р

[thumbnail of O_Voskoboinikova-IK_2019_7_IJ.pdf]
Перегляд
Текст
O_Voskoboinikova-IK_2019_7_IJ.pdf

Download (568kB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://intcom.kubg.edu.ua/index.php/journal/

Анотація

Статтю присвячено аналізу діяльності провідних науково-дослідних установ у галузі бібліотекознавства в Україні на сучасному етапі. З використанням методологічної бази системного підходу та методики контент-аналізу наукових публікацій і ресурсів відкритого доступу, автор досліджує здобутки українського бібліотекознавства. Мета статті – аналіз основних напрямів діяльності наукових установ галузі у 2010-х рр., проблематики дисертаційних досліджень, спрямованих на вдосконалення діяльності бібліотечного соціального інституту, розвиток фахової комунікації через наукові заходи та періодику. Серед основних об’єктів дослідження – Інститут бібліотекознавства, Інститут інформаційних технологій та Центр досліджень соціальних комунікацій Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського; Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника; Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського; Національна наукова сільськогосподарська бібліотека НААН України. У статті також проаналізовано здобутки наукових шкіл Харківської державної академії культури, Київського національного університету культури і мистецтв, Національного університету «Львівська політехніка». Зроблено висновок, що до основних тенденції бібліотекознавчих досліджень, здійснених у науково-дослідних центрах – провідних бібліотеках та закладах вищої освіти України, можна віднести: розвиток міждисциплінарних досліджень, в яких бібліотечний соціальний інститут постає активним складником суспільних комунікацій, глобальних інформаційних обмінів та інформаційних впливів; появу досліджень, присвячених науково-інформаційному супроводу галузевої науки (освітянської, аграрної) в умовах євроінтеграції та глобалізаційних процесів; дослідження бібліотеки з позицій медіапростору, зокрема в системі суспільного використання соціальних медіа, або як рівноправного партнера з його творення; підсилення уваги до взаємодії та скоординованого формування консолідованих інформаційних ресурсів бібліотек, архівів та музеїв. Продовженням дослідження може стати вивчення досвіду і перспектив міжнародного співробітництва у сфері наукової діяльності у галузі бібліотекознавства, а також бібліотекознавчої проблематики, яка висвітлюється у засобах наукової комунікації – у фахових виданнях, на наукових форумах тощо.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: бібліотека; бібліотекознавство; наукова школа; науково-дослідний інститут, наукові дослідження.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Статті у періодичних наукових виданнях Університету, які не включені до затвердженого Переліку МОН України (не входять до категорії Б)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет української філології, культури і мистецтва > Кафедра інформаційних комунікацій
Користувач, що депонує: Олена Вікторівна Воскобойнікова-Гузєва
Дата внесення: 15 Жов 2020 05:40
Останні зміни: 05 Січ 2021 15:10
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32106

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу