Уявлення про минуле як засіб самопрезентації українського дворянина 2-ї чверті XIX ст. (за юнацьким щоденником Григорія Ґалаґана)

Будзар, Марина Михайлівна (2020) Уявлення про минуле як засіб самопрезентації українського дворянина 2-ї чверті XIX ст. (за юнацьким щоденником Григорія Ґалаґана) Сіверщина в історії України (13). с. 193-197. ISSN 2218-4805

[thumbnail of M_Budzar_SVIU_13_IFF_UG.pdf]
Перегляд
Текст
M_Budzar_SVIU_13_IFF_UG.pdf

Download (555kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://nz-hlukhiv.com.ua/nashi-vidannya/sivershhin...

Анотація

У статті досліджується проблема юнацького самовизначення представника української регіональної еліти – землевласника, громадського й культурно-освітнього діяча Григорія Ґалаґана. Як засіб такої самопрезентації розглянуто уявлення Г. Ґалаґана про минуле України, що відклалися у його особистому щоденнику, який він вів на порозі дорослішання – з 16 до 22 років. Метою статті є розгляд механізму формування історичного світосприймання Г. Ґалаґана як члена регіональної спільноти – дворянства Лівобережної України. Проблемний аналіз юнацького щоденнику Г. Ґалаґана є інструментом для відтворення складного процесу оформлення історичних уявлень особи, котра постає перед одним з найважливіших викликів своє юності – вибором ідентичності. Відповідь на цей виклик дається, зокрема, й тим, як молода людина осмислює історію своєї батьківщини.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Г. Ґалаґан; Лівобережна Україна; дворянство; щоденник; історія; самоідентифікація
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра історії України
Користувач, що депонує: Марина Михайлівна Будзар
Дата внесення: 15 Жов 2020 11:07
Останні зміни: 15 Жов 2020 11:07
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32119

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу