Експертиза у галузі освіти: теоретичний аналіз базових понять

Тригуб, Ілона Іванівна (2019) Експертиза у галузі освіти: теоретичний аналіз базових понять The Modern Higher Education Review (4). с. 42-49. ISSN 2518-7635

[thumbnail of Tryhub_TMHER_4_2019.pdf]
Перегляд
Текст
Tryhub_TMHER_4_2019.pdf - Опублікована версія

Download (613kB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://edreview.kubg.edu.ua/index.php/edreview/ar...

Анотація

Стаття присвячена теоретичному аналізу базових понять проблеми експертизи у галузі освіти. У науковому просторі поняття «експертиза» трактується по різному, зокрема, як цілісна науково-пізнавальна чи кваліфікаційна процедура, яка передбачає комплексне констатуюче вивчення явища, процесу, умов існування чи перебігу явищ, що обираються предметом експертизи (І. П. Маноха). Визначено, що у науковій літературі прослідковується неоднозначність у визначенні експертизи, а також підміна цього поняття подібними, такими як моніторинг, діагностика, інспектування, оцінка, аудит, контроль, консультування, тощо (визначення перелічених понять подано у тексті статті). Зазначено, що наведені поняття різняться між собою за своєю сутністю, метою, завданнями, функціями, призначенням, об’єктами, змістом, учасниками, застосуванням, технологіями, методами, інструментарієм та результатом діяльності. Автор розглядає експертизу як комплексний вид діяльності, що має поєднувати освітній аудит та освітній консалтинг. Зокрема, аудит є формою експертування, процесом дослідження діяльності навчального закладу (О. М. Касьянова), а консультування – соціальним та економічним явищем, що ставить за мету вирішення різноманітних завдань і надання інтелектуальної допомоги в найрізноманітніших сферах життєдіяльності суспільства (І. В. Братищенко). У статті уточнено теоретичну сутність понять: «експертна діяльність в освіті» та «експерт у галузі освіти». Відтак, експертна діяльність в освіті визначається як комплексний аналіз досліджуваного об’єкту у сфері освіти, що здійснюється з метою прогнозування його подальшого розвитку чи корекції та поєднує в собі освітній аудит та освітній консалтинг. Експерт у галузі освіти визначається ж як незалежний висококваліфікований фахівець, який володіє широкою системою знань у сфері освіти та практичним досвідом з надання компетентної оцінки стану досліджуваного об’єкту, прогнозування його перспектив та підтримки розвитку.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: аудит; діагностика; експерт у галузі освіти; експертиза; експертна діяльність в освіті; інспектування; консультування; контроль; моніторинг; оцінка.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НДЛ освітології
Користувач, що депонує: Ілона / І. І. Тригуб
Дата внесення: 20 Жов 2020 05:57
Останні зміни: 20 Жов 2020 05:57
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32238

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу