Документи НАФ України як джерело з історії розвитку українського національного руху в таборах полонених офіцерів російської армії в Австро-Угорщині, 1917 – перша половина 1918 рр.

Срібняк, Ігор Володимирович (2020) Документи НАФ України як джерело з історії розвитку українського національного руху в таборах полонених офіцерів російської армії в Австро-Угорщині, 1917 – перша половина 1918 рр. Архіви України, 3 (324). с. 88-109. ISSN 2708-9614; 0320-9466

[thumbnail of I_Sribnyak_AU_2020_3(324)_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_AU_2020_3(324)_IFF.pdf

Download (642kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://au.archives.gov.ua/index.php/au

Анотація

Мета статті полягає у залученні до наукового обігу неопублікованих архівних документів, які зберігаються у київських архівах – ЦДАВО, ЦДАГО і ЦДАЛіМ України. Останні являють собою цінне джерело для відтворення динаміки процесу національного освідомлення полонених офіцерів-українців, які утримувались у таборах Австро-Угорщини. Методологія дослідження передбачає використання принципів історизму, антропологізму, цивілізаційного, сенергетичного і системного підходів, застосування методів аналізу і синтезу, компаративістичних методик. Наукова новизна статті зумовлена високою джерельною вартістю згадуваних архівних документів, що містять значний масив фактологічної інформації про національно-культурний рух в середовищі полонених офіцерів-українців на теренах Австро-Угорщини на завершальному етапі Першої світової війни. Висновки. Завдяки діяльності Союзу визволення України у кількох таборах полонених офіцерів Російської армії були засновані українські театральні та хорові гуртки, книгозбірні, читальні, а також започатковані різні освітні курси. Робота СВУ в середовищі офіцерства була додатково інтенсифікована після повалення царату, коли стало можливим створити окремі станиці (табори) для окремого утримання в них тих офіцерів-українців, які письмово декларували своє бажання бути до них переведеними. Завдяки цьому частина офіцерів-українців зуміла позбутись залишків малоросійськості в своїй свідомості, підпорядкувавши себе справі служіння Україні. Їх патріотичні почування стали одним з вагомих чинників у справі розбудови збройних сил України доби визвольних змагань українського народу 1917-1920 рр.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: полонені офіцери-українці; табір; Союз визволення України; Австро-Угорщина
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 23 Жов 2020 06:36
Останні зміни: 03 Груд 2020 06:54
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32282

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу