Командна діяльність у процесі вивчення іноземної мови через віртуальне освітнє середовище ВНЗ за інноваційною методикою "навчання на основі викликів"

Шкарбан, Інна Володимирівна (2020) Командна діяльність у процесі вивчення іноземної мови через віртуальне освітнє середовище ВНЗ за інноваційною методикою "навчання на основі викликів" Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, 4 (31). с. 256-261. ISSN 2308-4855

[thumbnail of I_Shkarban_TWFLLCVHEE_31_HSCI.pdf]
Перегляд
Текст
I_Shkarban_TWFLLCVHEE_31_HSCI.pdf

Download (7MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://journals.uran.ua/index.php/2308-4855/articl...

Анотація

У статті досліджено зміст та критерії оптимізації командної проектної діяльності з вивчення іноземної мови студентами немовних спеціальностей за інноваційною методикою «навчання на основі викликів» у віртуальному освітньому середовищі вищого навчального закладу. Встановлено, що за умов підготовки конкурентоспроможного фахівця на глобальному ринку праці здатність до роботи в команді є передумовою досвід формувальних міждисциплінарних університетських практик. Внаслідок теоретико-емпіричного аналізу методологічних положень інноваційної методики «навчання на основі викликів» систематизовано критерії ефективності командної взаємодії, що охоплює: 1) особистісно-орієнтаційний рівні, зокрема психологічний та компетентнісний рівні готовності викладачів та студентів до здійснення переходу викладацької практики з лекторсько-наставницького типу до фасилітаторської взаємодії, з одного боку, та підвищення якості регулятивного механізму студентської рефлексії, з іншого боку, стосовно продуктивних змін у сфері мотивації, сфері пізнавальної діяльності, комунікативної компетентності, групової динаміки та факторів згуртованості; 2) змістовно-операційний, власне цілісний дієвий методологічний комплекс з означення проектної пропозиції, планування досліджень, управління часом, впровадження та взаємооцінки, колаборативного розв’язання конфлікту інтересів, моніторингу прогресу, якісної оцінки та рефлексії; 3) формувально-діагностичний, результатом якого є не лише презентація, впровадження та поширення кінцевого продукту, а й рефлексивна аксіологічна діагностика прогресу командної взаємодії. Викладено авторський погляд щодо компетентнісного підходу до реалізації командної проектної роботи, продуктивним наслідком якої визначено розвиток та удосконалення когнітивної, аксіологічної, мовної та комунікативної діяльності студентів. Інноваційну методику «навчання на основі викликів» практично унаочнено навчальним досвідом командної взаємодії в процесі вивчення іноземних мов на нелінгвістичних спеціальностях через віртуальне освітнє середовище.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: командна діяльність; віртуальне освітнє середовище; інноваційна методика «навчання на основі викликів»; компетентнісний підхід; інформаційно-комунікаційні технології
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра іноземних мов
Користувач, що депонує: Інна Володимирівна Шкарбан
Дата внесення: 29 Жов 2020 10:47
Останні зміни: 29 Жов 2020 10:47
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32331

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу