Проєктна діяльність як засіб підготовки дитини до навчання у Новій українській школі

Козак, Людмила Василівна та Коваль, Вікторія Юріївна (2020) Проєктна діяльність як засіб підготовки дитини до навчання у Новій українській школі Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 1 (71). с. 127-131. ISSN 1992-5786.

[thumbnail of Коzak_Коval_.pdf]
Перегляд
Текст
Коzak_Коval_.pdf

Download (239kB) | Перегляд

Анотація

Основна увага у статті зосереджується на характерних особливостях проєктної діяльності у закладах дошкільної освіти. Показано, що застосування проєктної діяльності є важливим засобом сучасної освіти і виховання, пізнавального розвитку і творчих здібностей дитини дошкільного віку, її підготовки до навчання у Новій українській школі. Встановлено, що проєктна діяльність є однією із активних видів навчально-пізнавальної діяльності вихованців, яка спрямована на розв’язання проблеми, пов’язаної зі створенням освітнього продукту, що має суб’єктивну або об’єктивну цінність і може розглядатися як спосіб організації такої діяльності. Вона забезпечує інтегрований підхід в освіті, оскільки вимагає обміркованого й обґрунтованого поєднання змісту з різних освітніх ліній Базового компоненту дошкільної освіти чи освітніх галузей Державного стандарту початкової освіти відповідно. В основі проєктної діяльності – взаємодія суб’єктів освіти, яка виявляється у спільній праці, пізнанні, спілкуванні. Проєктна діяльність передбачає створення вихователем таких умов, які дозволяють дітям самостійно або спільно з дорослим відкривати новий практичний досвід, здобувати його експериментальним, пошуковим шляхом, аналізувати його і перетворювати. У проєктній діяльності дитина відчуває себе суб’єктом, оскільки отримує можливість бути самостійним, ініціативним, активним діячем, який відповідальний за досвід своєї діяльності, свої вчинки. Сутність проєктної діяльності − активізувати і підтримати інтерес дітей до позначених в даній діяльності різноманітних проблем. Доведено, що керівництво проєктною діяльністю веде до зміни позиції педагога. З носія готових знань він перетворюється в організатора пізнавальної діяльності своїх вихованців і допомагає дитині у пошуку вирішення поставленої або виявленої нею проблеми. Педагог допомагає дітям самостійно знайти рішення, «відкрити» нове знання і привласнити його на рівні досвіду. Розкрито мету, завдання, принципи організації, структуру та етапи реалізації проєктної діяльності дітей.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: дошкільна освіта; початкова освіта; Нова українська школа; проєктна діяльність; готовність до навчання.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет педагогічної освіти > Кафедра дошкільної освіти
Користувач, що депонує: Л.В. Козак
Дата внесення: 28 Жов 2020 10:57
Останні зміни: 28 Жов 2020 10:57
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32376

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу