Феномен історичної пам’яті в контексті ґенези історичної методології

Горбань, Олександр Володимирович та Мартич, Руслана Василівна (2020) Феномен історичної пам’яті в контексті ґенези історичної методології Схід (5). с. 13-17. ISSN 1728-9343 (Print); 2411-3093 (Online)

[thumbnail of O_Horban_R_Martych_TPOHMITCOTGOHM_2_2020_Shid_13-17.pdf]
Перегляд
Текст
O_Horban_R_Martych_TPOHMITCOTGOHM_2_2020_Shid_13-17.pdf - Опублікована версія

Download (241kB) | Перегляд

Анотація

У статті аналізується феномен історичної пам'яті та підходи до його дослідження в сучасному науковому дискурсі. Стверджується, що його поява пов'язана з методологічними трансформаціями в історичній науці останніх двох століть. Спочатку в ході теоретичних досліджень історична пам'ять розумілася як спосіб реконструкції минулого, коли етнос або окрема соціальна група вибудовує образ минулого на догоду теперішньому. Внаслідок кризи традиційної історіографії, викликаної постмодерністською критикою метанаративу, відбувається реактуалізація історичної пам'яті. На практиці це відбувається у вигляді масових коммеморацій, музеєфікації загальної та індивідуальної історичної спадщини, створення інфраструктури меморіального туризму. Історична пам'ять розкриває свої можливості по формуванню ідентичності і життєвих орієнтирів людини, вкорінених у фундаментальній і універсальній функції людської пам'яті. Важливою особливістю сучасної дослідницької ситуації є те, що підйом історичної пам'яті відбувається в умовах кризи ідеї об'єктивності і віри в майбутнє. Нинішній етап розвитку історичної свідомості дає нову якість, пов'язану із загальним характером змін, що стосуються різних пластів і форм пам'яті, а також з розпадом всесвітньої історії та структурними змінами в історичних уявленнях.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: історія; пам'ять; методологія; історіографія; історична пам'ять; політика пам'яті
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра філософії та релігієзнавства
Користувач, що депонує: професор Олександр Володимирович Горбань
Дата внесення: 09 Лист 2020 07:01
Останні зміни: 11 Січ 2021 19:29
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32518

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу