Києворуські зірчасті та дископодібні колти з чорнінням в українських і закордонних колекціях: джерела інспірацій

Школьна, Ольга Володимирівна та Барбалат, Олександра Володимирівна (2020) Києворуські зірчасті та дископодібні колти з чорнінням в українських і закордонних колекціях: джерела інспірацій Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, 5 (28). с. 252-259. ISSN 2308-4863

[thumbnail of O_Skolna_O_Barbalat_APHN_5_28.pdf]
Перегляд
Текст
O_Skolna_O_Barbalat_APHN_5_28.pdf

Download (571kB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://journals.uran.ua/index.php/2308-4855

Анотація

Дослідження присвячено мистецтвознавчому осмисленню києворуських зірчастих і дископодібних золотих і срібних колтів з чорнінням. Окреслено інформацію про історичні передумови виникнення чільцеподібних прикрас на теренах Київської Русі. Висвітлено культуротворчі взаємини між східними народами, починаючи від кіммерійців і скіфів, котрі мали іранське коріння та були близькими в окремих напрямах творчості ассирійцям, з русичами, які також були носіями традицій прикрашання головних уборів з бічними підвісками з обважнювачами. Так звані колти – скроневі підвіски – були модними жіночими церемоніальними прикрасами головного убору Київської Русі в середині XI – на початку XII століть. Дані ювелірні вироби містили невеликі шматочки тканини, наповнені арома­тичними оліями або травами. Понад 20 пар цих елегантних і розкішних прикрас збереглися до наших днів. Кожна пара унікальна за своїм дизайном та мотивами, що дозволяє припустити, що всі вони були виконані під замовлення. За останні 200 років у центральній, аристократичній та укріпленій частині середньовічного Києва було знайдено значну кількість малих і великих скарбів. Більшість із них було виявлено випадково (під час прокладки водопроводів чи водостоків, копання фундаментів, створення доріг тощо), недалеко від старих монастирів та церков, де під час бурхливих часів їх закопували в землю для їх захисту. Ці обереги, до яких входили вироби з князів­ського одягу та релігійні предмети, складалися, головним чином, з ювелірних виробів високої художньої майстер­ності. Окрім інших дорогоцінних предметів, серед них були і скроневі підвіски, відомі як колти. Відкриття цієї великої кількості ювелірних прикрас, котрі за своїми художньо-стилістичними особливостями вказують на те, що Київ розвивав власні золоті майстерні та традиції, має велике значення для осягнення зв’язків Києворуської держави з європейськими, азійськими й африканськими країнами. Здійснено спробу охарактеризувати центри Києворуської держави, де виготовляли означені вироби та но­сили. Розглянуто час побутування виробів, а також художні особливості прикрас, способи їх носіння. Окресле­но основні різновиди експонатів, відомих за українськими колекціями, а також за реконструкціями. Уточнено технічні особливості виконання творів, специфічні ознаки оригінальних колтів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: колти зірчасті; колти дископодібні; колти з чорнінням; зернь; Київська Русь; ХІ – перша половина ХІІІ століть.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра образотворчого мистецтва
Користувач, що депонує: Анна Миколаївна Гунька
Дата внесення: 12 Лист 2020 11:26
Останні зміни: 12 Лист 2020 11:26
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32631

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу