Бойчукізм у Межигірському мистецько-керамічному технікумі-інституті як явище авангардного порядку

Школьна, Ольга Володимирівна (2020) Бойчукізм у Межигірському мистецько-керамічному технікумі-інституті як явище авангардного порядку In: 100 років сучасності: ідей Баухауз та українського авангарду у сучасному дизайні та дизайн-освіті, 02-03 квітня 2020 р., Київський національний університет культури і мистецтв.

[thumbnail of O_Skolna_100RS_IB&UAvSD&DO.pdf]
Перегляд
Текст
O_Skolna_100RS_IB&UAvSD&DO.pdf

Download (2MB) | Перегляд

Анотація

Початок ХХ ст. на теренах всієї Європи ознаменував зміну мистецьких моделей і форм художньої творчості. Серед інших визначних явищ доби авангардних течій 1920-х – початку 1930-х рр. виокремлюється український бойчукізм. Пов’язаний він був одночасно як зі спадком класичного мистецтва (візантизм, італійське Відродження, лінії неоруського варіанту модерну), так і з виразними імпульсами неопримітивізму, похідного з одного боку від народної творчості, а з іншого – від естетики нового пролетаризму, який вибухнув «грімучою сумішшю» фолкарту і протосоцарту одночасно на кількох континентах (яскравим прикладом були паралелі у мексиканському мистецтві цього ж часу)

Тип елементу : Доповідь на конференції чи семінарі (Тези)
Ключові слова: бойчукізм; авангард; Баухауз; Межигірський мистецько-керамічний технікум-інститут
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Наукові конференції > Всеукраїнські
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет образотворчого мистецтва і дизайну > Кафедра образотворчого мистецтва
Користувач, що депонує: Анна Миколаївна Гунька
Дата внесення: 12 Лист 2020 11:39
Останні зміни: 12 Лист 2020 11:39
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32635

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу