Автореферат - Формування правописної компетентності майбутніх учителів української мови і літератури в процесі навчання мовознавчих дисциплін.

Карповець, Христина Миколаївна (2020) Автореферат - Формування правописної компетентності майбутніх учителів української мови і літератури в процесі навчання мовознавчих дисциплін. Кандидат thesis, Київський університет імені Бориса Грінченка.

[thumbnail of Автореферат Карповець.pdf]
Перегляд
Текст
Автореферат Карповець.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Робота є теоретико-експериментальним дослідженням проблеми формування правописної компетентності майбутніх учителів української мови і літератури в процесі навчання мовознавчих дисциплін. У дисертації проаналізовано ключові поняття «компетентність», «професійна мовнокомунікативна компетентність», уточнено зміст поняття «правописна компетентність майбутніх учителів української мови і літератури», яке в роботі потлумачено як набуту особистісну здатність оформлювати писемне мовлення будь-якого функційного стилю відповідно до чинних правописних норм на основі ціннісного ставлення до мови. У складі правописної компетентності виокремлено когнітивний (знання), операційний (уміння й навички), діяльнісний (досвід), ціннісно-смисловий (ціннісні орієнтири й мотивація) і поведінковий (вчинки) компоненти. На основі такої структури розроблено критерії сформованості правописної компетентності з відповідними показниками контролю: інформаційно-когнітивний; операційно-діяльнісний; результативний. За визначеними критеріями виокремлено чотири рівні сформованості правописної компетентності студентів: високий, достатній, середній та елементарний. У дослідженні розроблено методику формування правописної компетентності майбутніх учителів української мови і літератури в процесі навчання мовознавчих дисциплін; репрезентовано методи й прийоми, форми, засоби й технології навчання, запропоновано систему вправ і завдань для формування правописної компетентності в майбутніх учителів української мови і літератури; підтверджено ефективність експериментального навчання; подальшого розвитку набули ідеї впровадження лінгводидактичних стратегій формування правописної компетентності майбутніх словесників у системі компетентнісної освітньої парадигми вищої школи.

Тип елементу : Спеціалізовані вчені ради (Кандидат)
Ключові слова: методика формування правописної компетентності в майбутніх учителів української мови і літератури, орфографія, правопис, правописна компетентність, професійна мовнокомунікативна компетентність, пунктуація
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Автореферати > Спецради Університету
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > НМЦ > НМЦ досліджень, наукових проектів та програм
Користувач, що депонує: Ганна Сало
Дата внесення: 17 Лист 2020 11:02
Останні зміни: 17 Лист 2020 11:02
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/32808

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу