Математична підготовка студентів до їх професійної самореалізації в сучасному інноваційному суспільстві

Астаф'єва, Марія Миколаївна та Бодненко, Дмитро Миколайович та Литвин, Оксана Степанівна та Прошкін, Володимир Вадимович та Жильцов, Олексій Борисович (2020) Математична підготовка студентів до їх професійної самореалізації в сучасному інноваційному суспільстві SHS W eb of Conferences 75, 04010 (2020) ICHTML 2020. с. 1-9.

[thumbnail of M_Astafieva_ICHTML_2020_FITU.pdf]
Перегляд
Текст
M_Astafieva_ICHTML_2020_FITU.pdf

Download (2MB) | Перегляд

Анотація

У статті проаналізовано проблеми математичної університетської підготовки фахівців в контексті їх професійної самореалізації на сучасному ринку праці. Розглядається структура математичної компетентності студентів, змістовно описуються її найважливіші компоненти (здатність задавати та відповідати на питання з математики та пов"язані з нею, володіння математичною мовою та інструментами). В результаті першого (констатуючого) етапу педагогічний експеримент дозволив встановити рівень сформованості математичної компетентності студентів відповідно до зазначеної структури. Він довів, що студенти як математичних, так і нематематичних спеціальностей мають слабкі математичні знання та навички вирішення проблем, що вимагають їхнього комплексного застосування, зокрема, моделювання проблем у контекст майбутньої професійної діяльності. Обгрунтовано основні підходи до формування математичної компетентності студентів: дослідницько-орієнтоване навчання; міждисциплінарний підхід та практична спрямованість; використання цифрових навчальних середовищ та супутніх інструментів. Методи реалізації цих підходів розкриті в факультативній дисципліні авторів для студентів математичної спеціальності «Методи формування математичної компетентності учнів для майбутньої успішної кар’єри”. Продовженням дослідженням буде введення зазначеної дисципліни до освітнього процесу магістрів, наступний моніторинг готовності майбутніх викладачів використовувати зазначені підходи у своїй професійній діяльності.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: математична підготовка; математична компетентність; викладання, орієнтоване на дослідження; міждисциплінарний підхід; практична спрямованість; цифрові навчальні середовища
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра комп'ютерних наук і математики
Користувач, що депонує: Доцент Марія Миколаївна Астаф'єва
Дата внесення: 27 Лист 2020 12:23
Останні зміни: 30 Лист 2020 15:01
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33069

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу