Міграція волейболістів високої кваліфікації (на матеріалах турнірів олімпійських ігор 1988 - 2016 рр.)

Сушко, Руслана Олександрівна та Соболєв, Євген Петрович (2020) Міграція волейболістів високої кваліфікації (на матеріалах турнірів олімпійських ігор 1988 - 2016 рр.) Спортивна наука та здоров’я людини. (1(3)). с. 115-125.

[thumbnail of R_Sushko_SNZL_2020_FZFVS.pdf]
Перегляд
Текст
R_Sushko_SNZL_2020_FZFVS.pdf

Download (1MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://sporthealth.kubg.edu.ua/article/view/217152

Анотація

Вступ. Сучасні тенденції розвитку спорту свідчать про вплив процесів глобалізації, серед яких науковці особливим чином виокремлюють зміни, що провокує міграція спортсменів. Відсутність відомостей стосовно особливостей протікання міграційних процесів у волейболі, обумовлює виокремлення проблемного питання, що потребує вивчення і аналізу. Мета - дослідити міграцію висококваліфікованих волейболістів та ефективність виступу їх національних збірних команд у ретроспективі розгляду олімпійських турнірів з волейболу з урахуванням кількісних показників залучення легіонерів. Методи: аналіз та узагальнення даних науково-методичних літературних джерел і мережі Інтернет, порівняльно-історичний (компаративістський) метод дослідження, контент-аналіз, методи математичної статистики. Результати. Проаналізовано ефективність виступу чоловічих національних збірних команд у фінальних частинах олімпійських волейбольних турнірів за період 1988-2016 рр. Розглянуто міграцію як значущий чинник впливу на ефективність змагальної діяльності висококваліфікованих волейболістів на матеріалах виступу національних збірних команд у волейбольних турнірах Ігор Олімпіад. Визначено динаміку кількісно-якісних показників участі спортсменів-легіонерів у складах збірних і підходи у формуванні складів команд стосовно їх представництва. Висновки. Вивчення питань міграції висококваліфікованих волейболістів на матеріалах їх участі у олімпійських волейбольних турнірах за період 1988-2016 рр. дозволило виявити тенденції зростання і спаду кількісно-якісних показників присутності гравців-легіонерів у національних збірних та пояснити їх сучасними тенденціями стратегії розвитку клубних команд. Виявлено і обґрунтовано характерні особливості формування складів чоловічих волейбольних національних збірних команд, представлені у відсоткових значеннях.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: міграція; волейбол; глобалізація; національні збірні; Олімпійські ігри.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра фізичного виховання і педагогіки спорту
Користувач, що депонує: Руслана Олександрівна Сушко
Дата внесення: 02 Груд 2020 07:46
Останні зміни: 02 Груд 2020 07:46
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33189

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу