Газета «Вільне Слово» як джерело вивчення життєдіяльності полонених українців у таборі Зальцведель (Німеччина), 1916-1917 рр.

Срібняк, Ігор Володимирович та Голоско, Світлана Михайлівна (2020) Газета «Вільне Слово» як джерело вивчення життєдіяльності полонених українців у таборі Зальцведель (Німеччина), 1916-1917 рр. Світ Кліо (1). с. 80-89. ISSN 2709-3875

[thumbnail of I_Sribnyak_S_Holosko_SC_2020_1_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnyak_S_Holosko_SC_2020_1_IFF.pdf

Download (901kB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://if.npu.edu.ua/svit-clio

Анотація

Авторами було вперше залучено до дослідження достатньо репрезентативне коло матеріалів часопису «Вільне Слово», два річники якого зберігається в Національній бібліотеці України ім. В. І. Вернадського. Також були досліджені примірники «Вільного Слова», які перебувають на зберіганні в Українській Бібліотеці імені Симона Петлюри (Париж, Франція). Авторами даної статті була здійснена вибірка тих матеріалів, які стосувались власне таборового повсякдення полонених вояків-українців, а також основних проявів діяльності створених ними у таборі гуртків та організацій. Ними було встановлено, що газета «Вільне Слово» уміщувала такі матеріали майже у кожному номері, самі статті були різноформатними (від замітки та хронікального повідомлення – до тематичних статей та споминів). Їх авторами виступали здебільшого самі полонені, які брали безпосередню участь у національно-просвітницькій та культурно-просвітницькій роботі в Зальцведелі. Вивчення усієї сукупності цих матеріалів дає підстави стверджувати, що її матеріали являють собою першокласний джерельний матеріал, використання якого дозволяє реконструювати основні прояви таборового повсякдення полонених вояків-українців у Зальцведелі. «Вільне Слово» регулярно інформувало про досягнення української таборової громади Зальцведеля на просвітницькій ниві, уміщувало рецензії на театральні вистави та концерти, публікувало інформацію про благодійні акції таборян (і зокрема – про збір коштів на потреби українських шкіл на окупованих українських землях, для УЦР тощо). Також «Вільне слово» дуже успішно виконувало місію сполучника між проводом таборової української громади та її членами, які тимчасово виїжджали з табору в складі робітничих команд. Для цього газета уміщувала інформацію про заснування у командах культурно-освітніх та допомогових гуртків і товариств, а також про благодійні ініціативи полонених, які перебували поза табором. Усвідомлення важливості такого зв’язку загалом полонених обумовлювало надходження до редакції газети сотень листів, а також грошових внесків полонених українців на потреби розвитку «Вільного слова». Для полонених надзвичайно важливим було те, що газета завжди зверталась до них зі словом підтримки та розради, вселяючи в души таборян надію на повернення додому, виковуючи в них віру в державне самоствердження України та необхідність її збройного захисту перед навалою більшовицької Росії. Відтак газета «Вільне Слово» стала справжнім літописцем історії української громади табору Зальцведель, в її матеріалах залишився закарбованим процес національного освідомлення полонених вояків-українців, частина з яких увійшла до складу «синьожупанних» українських дивізій, що творили підвалини збройних сил УНР у 1918 р.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: полонені вояки-українці; табір; газета «Вільне Слово»; стаття; Зальцведель; Німеччина
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Інші (не входять ні до фахових, ні до наукометричних баз)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 04 Груд 2020 06:41
Останні зміни: 04 Груд 2020 06:41
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33357

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу