Експрес-метод оцінки соматичного здоров’я осіб з вадами опорно-рухового апарату за резервами біоенергетики (проблема оцінки здоров’я спортсменів)

Хорошуха, Михайло Федорович та Іващенко, Сергій Миколайович та Присяжнюк, Станіслав Іванович та Білецька, Вікторія Вікторівна та Тимчик, Олеся Володимирівна та Омері, Ірина Дмитрівна (2020) Експрес-метод оцінки соматичного здоров’я осіб з вадами опорно-рухового апарату за резервами біоенергетики (проблема оцінки здоров’я спортсменів) Спортивна наука та здоров'я людини (1(3)). с. 126-141. ISSN 2664-2069 (Online)

[thumbnail of Khoroshukha_Ivashchenko_inshi_SSHH_1(3)2020_FZFVS.pdf]
Перегляд
Текст
Khoroshukha_Ivashchenko_inshi_SSHH_1(3)2020_FZFVS.pdf

Download (1MB) | Перегляд

Анотація

Актуальність. Відомо, що експрес-метод кількісної оцінки рівня соматичного здоров’я за резервами біоенергетики (метод Г.Л. Апанасенка) не може використовуватись при тестуванні осіб з вадами опорно-рухового апарату. Відомо також, що цей метод не може бути використаним в оцінці здоров’я спортсменів. Однак залишається мало дослідженою проблема кількісної оцінки соматичного здоров’я спортсменів з обмеженими фізичними можливостями. Мета - виявити і науково обґрунтувати питання доцільності / недоцільності використання експрес-методу в оцінці рівня соматичного здоров’я спортсменів з фізичними вадами. Матеріал і методи: 1) теоретичні (аналіз наукової літератури з проблем діагностики здоров’я); 2) емпіричні (педагогічне анкетування, спостереження, педагогічний експеримент); 3) аналітичні (методи статистики). Результати. Дослідженнями встановлено факт специфічності впливу тренувальних навантажень різної спрямованості на показники експрес-оцінки соматичного здоров’я спортсменів з фізичними вадами. Висновки. Встановлено, що головним чинником, що унеможливлює використання експрес-методу в оцінці рівня соматичного здоров’я спортсменів з особливими потребами є феномен «втрати» функціональних здібностей в процесі занять спортом.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: здоров’я; оцінка; студенти-спортсмени з фізичними вадами
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у наукометричних базах > Index Copernicus
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет здоров’я, фізичного виховання і спорту > Кафедра спорту та фітнесу
Користувач, що депонує: Виктория Викторовна Билецкая
Дата внесення: 04 Груд 2020 07:48
Останні зміни: 04 Груд 2020 07:48
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33372

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу