Створення резерву по сумнівних боргах як елемент управління дебіторської заборгованістю

Жукова, Юлія Миколаївна та Волик, Марина Олександрівна (2018) Створення резерву по сумнівних боргах як елемент управління дебіторської заборгованістю Європейський науковий журнал Економічних та Фінансових інновацій (1-2). с. 51-57. ISSN 2617-863X

[thumbnail of Y_Zhukova_2018_FITU.pdf]
Перегляд
Текст
Y_Zhukova_2018_FITU.pdf

Download (1MB) | Перегляд
Офіційне посилання: https://journal.eae.com.ua/index.php/journal/artic...

Анотація

У роботі висвітлені теоретичні та методичні аспекти управління дебіторською заборгованістю організації на основі створення резерву по сумнівних боргах. Розглянуто методи розрахункової суми резерву сумнівних боргів. Охарактеризовані відмінності між бухгалтерським і податковим обліком резервів за сумнівною заборгованістю. Нестабільність та недостатня визначеність розвитку економіки України, міжнародна фінан- сова криза збільшують проблеми, що склалися у системі відносин між суб’єктами господарю- вання щодо комерційного кредитування. Незважаючи на деяке подолання кризи неплатежів, розміри дебіторської та кредиторської заборгованостей підприємств залишаються значними та набагато перевищують їх розміри в країнах з цивілізованими ринковими відносинами. Дебіторська заборгованість є невід’ємним елементом збутової діяльності будь-якого підприєм- ства. Занадто висока частка дебіторської заборгованості в загальній структурі активів зни- жує ліквідність і фінансову стійкість підприємства і підвищує ризик фінансових втрат компанії. Розумне ж використання комерційного кредиту сприяє зростанню продажів, збільшення частки ринку і, як наслідок, позитивно впливає на фінансові результати компанії. Виявлено що сучасна система управління дебіторською заборгованістю повинна включати всю сукупність методів аналізу, контролю і оцінки дебіторської заборгованості. Разом з тим, управління дебіторською заборгованістю — це робота з джерелами виникнення простроче- ної заборгованості та постійна робота з контрагентами, що включає не тільки формування кредитної політики підприємства та організацію договірної роботи, а й управління борговими зобов’язаннями. Доведено що деякі об’єкти обліку безпосередньо не впливають на фінансовий стан підприємства, його виробничі або торгові результати, не змінюють кількості грошей в касі чи на рахунку. Однак вони мають своє відображення в бухгалтерському обліку підприємства. Одним з таких об’єктів обліку є резерв сумнівних боргів.

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: дебіторська заборгованість; резерв по сумнівним боргам; класифікація дебіторської заборгованості
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра фінансів та економіки
Користувач, що депонує: Юлія Миколаївна Жукова
Дата внесення: 04 Січ 2021 19:18
Останні зміни: 04 Січ 2021 19:18
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33835

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу