Київські синагоги в соціокультурному просторі єврейської громади міста: історія та сьогодення

Саган, Галина Василівна та Саган, Олександр Назарович (2020) Київські синагоги в соціокультурному просторі єврейської громади міста: історія та сьогодення Колективна (три і більше авторів). Człowiek, etnos, naród w historii świata: Monografia zbiorowa. Międzynarodowe konsorcium naukowo-edukacyjne im. Luciena Febvra, Варшава-Париж.

[thumbnail of G_Sagan_LEN_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
G_Sagan_LEN_IFF.pdf

Download (306kB) | Перегляд

Анотація

У статті висвітлена коротка історія розвитку іудейської громади у Києві та передумови й особливості побудови місцевих синагог. Зокрема з´ясовано причини побудови більшості із відомих синагог саме у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття. Показано долю культових іудейських будівель у роки радянської влади, зокрема маніпуляції та порушення радянськими чиновниками власного ж законодавства. Звернено увагу на особливості розвитку іудейських громад з початком проголошення незалежності України. Передусім йдеться про передачу й відновлення історичних синагог (синагога Бродського, Галицька синагога), роботу із передачі Купецької синагоги. Поряд з цим показано формування нових традицій та нових синагог – синагоги громади «Атіква» та синагоги переселенців із Донбасу, яку очолює рабин Пінхас Вишедські. Особлива увага у статті звернута на сучасну діяльність синагог у Києві, які стали не лише власне релігійними, але й національними та освітніми центрами, підтримують (організаційно й фінансово) велику кількість просвітницьких, медичних. соціальних програм для різних вікових категорій вірян. Підкреслена роль у цих процесах нинішніх головних рабинів київських синагог, деякі із яких є також і головними рабинами загалом України.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: I.Barshipolsky’s synagogue; Rozenberg Synagogue; Brodsky Synagogue; Merchants’ Synagogue; Galitska Synagogue; Hatikvah Synagogue; Vyshedski Synagogue
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: Галина Васильевна Саган
Дата внесення: 21 Груд 2020 06:44
Останні зміни: 21 Груд 2020 06:44
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/33863

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу