«Туманна поезія» як віддзеркалення природи китайської літератури «нового періоду» (друга половина XX століття)

Семеніст, Іван Васильович (2020) «Туманна поезія» як віддзеркалення природи китайської літератури «нового періоду» (друга половина XX століття) Синопсис: текст, контекст, медіа, 26 (4). с. 145-150. ISSN 2311-259X

[thumbnail of 427] Текст
427 - Опублікована версія
Restricted to Тільки зареєстровані користувачі

Download (47kB)
Офіційне посилання: https://synopsis.kubg.edu.ua/index.php/synopsis/in...

Анотація

Предметом дослідження є формування течії «Туманної поезії » в китаи ськіи літературі кінця XX століття. Мета статті —розкрити динаміку «Туманної поезії » в межах модерні-стської парадигми на тлі китаи ської літератури «Нового періоду». Методика дослідження ґрунтується на ідентифікації ключових категоріи модерністської поетики, що сприи ма-ються і трансформуються в практиці версифікації течії . Метод соціокультурної контекс-туалізації використовується для визначення місця «Туманної поезії » в естетичному та ідеологічному контексті Китаю періоду після Культурної революції . Результати дослі-дження виявляють ліричні спроби модерністського пошуку ідентичності в китаи ськіи літературі «Нового періоду». Пошуки власного «Я» та прагнення ширшого визначення категорії ідентичності розглядаються та всебічно аналізуються на матеріалі загалу ре-презентативних поетичних текстів (Чжан Мін, Мен Лан, Беи Дао, Дуо Дуо). «Туманна поезія» поклала початок «новому періоду» в історії сучасної китаи ської літератури. Ця літерату-рна течія продемонструвала якісні зміни в ідеологічних засадах і художніи практиці но-вої поезії Китаю у XX столітті. «Туманна поезія» стала своєрідним естетичним протестом проти ідеи но-художніх кліше попередньої культурно-історичної епохи. Поняття «Я»в межах парадигми Туманної поезії достовірно ідентифікується як незалежна свідомість, не продиктована жодною ідеологією чи доктриною, розкрита за допомогою зображень внутрішніх думок поета, як свідомих, так і підсвідомих. Результати дослідження демон-струють трансформаціи нии потенціал поетики течії «Туманної поезії » на просодичному рівні, на рівні стилістичної образності та в жанровіи специфіці. Інтерпретативні резуль-тати дослідження виявляють значення «Туманної поезії » в тому, що ця течія відродилась і дала новии поштовх для подальшого розвитку гуманістичніи орієнтації китаи ської пое-зії . Новизна дослідження полягає в розкритті художніх засобів освоєння маргінального простору, що забезпечують поету та ліричному герою критичну дистанцію від панівного дискурсу політико-культурного істеблішменту в добу після Культурної революції в Китаї . Дослідження підсумовує, що течія «Туманна поезія» поставила у фокус суб’єктивне начало в мистецтві та відкрила дискурс для активних пошуків нової художньої діи сності, у якіи поєднані спадщина класичної поезії Китаю, наи кращі гуманістичні традиції нової поезії початку XX століття та модерністські риси західної поезії .

Тип елементу : Стаття
Ключові слова: Туманна поезія; китаиська література; менлунши; культурна революція; модернізм; Китай; Культурна революція.
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Фахові (входять до переліку фахових, затверджений МОН)
Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Статті у журналах > Наукові (входять до інших наукометричних баз, крім перерахованих, мають ISSN, DOI, індекс цитування)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Кафедра східних мов і перекладу
Користувач, що депонує: декан Іван Васильович Семеніст
Дата внесення: 28 Груд 2020 12:03
Останні зміни: 28 Груд 2020 12:03
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/34099

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу