Енциклопедія полону: український Раштат (створення та діяльність громади «Самостійна Україна», 1915-1918 рр.)

Срібняк, Ігор Володимирович (2020) Енциклопедія полону: український Раштат (створення та діяльність громади «Самостійна Україна», 1915-1918 рр.) Одноосібна. Internationales Lucien-Febvre-Wissenschafts- und Bildungskonsortium, München-Paris.

[thumbnail of I_Sribnjak_Rastatt_2020_IFF.pdf]
Перегляд
Текст
I_Sribnjak_Rastatt_2020_IFF.pdf

Download (22MB) | Перегляд
Офіційне посилання: http://pritsak-center.com/

Анотація

У монографії на основі використання широкого кола джерел, насамперед – архівних, здійснено аналіз умов перебування та основних проявів національно-організаційної та культурно-освітньої діяльності полонених вояків українців зі складу царської армії, які утримувались у таборі Раштат у 1915-1918 рр. Завдяки Союзу визволення України тут була створена громада «Самостійна Україна», до складу якої входила ціла низка самоврядних товариств, які діяли на підставі власних статутів. Заходами їх членів у таборі постав український народний театр, хор, оркестр; була створена кооперативна «Чайна» (буфет) і «Кустарня» (реміснича майстерня з відділеннями різьбарства, малярства, гончарства та ін.). Зусиллями членів «Просвітнього відділу СВУ» та українського активу табору було організоване інтенсивне навчання в таборових школах грамоти та різноманітних освітніх курсах, що дозволяло всім бажаючим набути нових знань з обширу українознавства та різних наук. Місію скріплення національної свідомості вояцтва та зміцнення їх морального духу ефективно виконувала таборова газет «Розсвіт». Її видання дозволяло поширювати впливи української громади далеко поза межі табору – до місць перебування робітничих команд з числа полонених українців. Наочним свідченням кардинальних змін в свідомості полонених стало створення в таборі товариства «Запорізька Січ», на базі якої стало можливим організувати формування 1-го Запорізького імені Тараса Шевченка полку, який увійшов до складу «Синьожупанної» дивізії (остання у березні 1918 р. була передислокована до України).

Тип елементу : Монографія (Одноосібна)
Додаткова інформація: Für ihre Unterstützung in verschiedenen Arbeitsstadien danke ich Viktor Schneider, Felix Ackermann, Oliver Fieg, Lukaš Babka Anna Khlebina, Wasyl Blaschtschak, Anastasiia Sarapyna, Milana Sribnіak, Maryna Paliienko
Ключові слова: полонені українці; табір; просвіта; товариство; українська громада; Раштат; Німеччина
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 05 Січ 2021 07:48
Останні зміни: 05 Січ 2021 07:48
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/34258

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу