Республіка Польща і Українська Народна Республіка у боротьбі з більшовизмом у 1921 р. Oрганізаційно-агентурна діяльність Партизансько-Повстанського штабу при головній команді Військ УНР (за матеріалами ЗНіО і БН)

Срібняк, Ігор Володимирович (2020) Республіка Польща і Українська Народна Республіка у боротьбі з більшовизмом у 1921 р. Oрганізаційно-агентурна діяльність Партизансько-Повстанського штабу при головній команді Військ УНР (за матеріалами ЗНіО і БН) Колективна (три і більше авторів). Uniwersytet Wrocławski; Instytut Pamięci Narodowej (Polska), Wrocław-Warszawa.

[thumbnail of I_Sribnyak_ RI_2020_IFF.pdf] Текст
I_Sribnyak_ RI_2020_IFF.pdf

Download (1MB)
Офіційне посилання: https://ipn.gov.pl/

Анотація

В статті проаналізовано деякі аспекти організаційно-агентурної діяльності Партизансько-Повстанського штабу при головній команді Військ УНР, для підготовки якої були використані документи, що зберігаються в Національному закладі імені Оссолінських (Вроцлав) та Національній бібліотеці (Варшава). Протягом 1921 р. Штаб ефективно виконував роль організаційно-мобілізуючого центру для всієї інтернованої в таборах Армії УНР, координуючи свою роботу з польською військовою розвідкою. Також його існування стало наочним сигналом польській владі про те, що союзник Польщі – УНР – продовжує свій двобій з більшовизмом, а невдача ІІ-го Зимового походу не означає припинення боротьби з червоною Москвою. У подальшому Державний центр УНР в екзилі продовжував надавати підтримку національному антибільшовицькому руху опору в радянській Україні, хоча ця допомога вже й не набувала форм і масштабів 1921 р. Проте лише сам факт продовження збройної боротьби, яка провадилась окремими партизанськими відділами під прапором УНР та існування таємного національного підпілля до 1924 р. мало важливе символічне та практичне значення. Ця боротьба була яскравим свідченням потенціалу української нації, проявом її прагнення до незалежності, до розбудови своєї власної держави.

Тип елементу : Монографія (Колективна (три і більше авторів))
Ключові слова: Партизансько-Повстанський штаб; агентура; підпілля; Юрій Тютюнник; військова розвідка; Українська Народна Республіка; Польща
Типологія: Це архівна тематика Київського університету імені Бориса Грінченка > Монографії > Видані за кордоном (окрім країн СНД)
Підрозділи: Це архівні підрозділи Київського університету імені Бориса Грінченка > Факультет суспільно-гуманітарних наук > Кафедра всесвітньої історії
Користувач, що депонує: професор Ігор Володимирович Срібняк
Дата внесення: 07 Жов 2021 11:26
Останні зміни: 07 Жов 2021 11:26
URI: https://elibrary.kubg.edu.ua/id/eprint/35002

Actions (login required)

Перегляд елементу Перегляд елементу