Понеділок, 14 травня 2012 р.

МОЛОДЬ І ЄВРО-2012 В КОНТЕКСТІ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇСОЦІАЛЬНОЇ АКЦІЇ «ДАВАЙ РАЗОМ»

Купрій Тетяна Георгіївна
к.і.н., доцент кафедри політичної
аналітики і прогнозування
НАДУ при Президентові України

Постановка проблеми Ні в кого не викликає сумніву незаперечна істина: молодь – майбутнє держави. Молодь є рушійною силою, яка спроможна внести кардинальні зміни в перебіг політичних та соціальних подій як в Україні, так у всьому світі. Здорова, повноцінна і патріотично налаштована молода людина здатна впливати на державотворчі процеси, втілювати раніше нереальні задуми, працювати у сфері соціально-корисної роботи, рекламуючи Україну, її гостинний імідж на весь світ. Сьогодні здоров'я і довголіття наших громадян – це питання державної ваги і державної безпеки. Відомо, скільки Україна втратила у демографічному плані за останніх 20 років. А найбільше багатство країни – це люди, їх потенціал. Головне завдання кожної держави – зберегти і примножити його. Без спорту, без здорового способу життя це неможливо. Тому впровадження в суспільну свідомість ідеології пріоритетності здорового способу життя та занять фізичною культурою і спортом зараз є ключовими суспільними питаннями. Підтримка держави та органів громадського самоврядування в дієвих починаннях молодого українця зумовлюють актуальність теми дослідження.

Метою статті є визначення участі і внеску органів місцевого самоврядування, урядових структур і громадських організацій у забезпечення соціального розвитку молоді, а також виявлення шляхів підвищення ефективності реалізації їх функцій у цій сфері.

Аналіз наукових досліджень Над дослідженням проблеми практичного втілення соціальних молодіжних програм і проектів працюють як українські державні високопосадовці Азаров М., Павленко Ю., Сафіуллін Р., Сисюк В. [1, 7, 9, 10, 11], реалізовуючи свою політичну складову, так і публіцисти Годик А, Єромолова Ю., Паламарчук П. [2, 5, 8] у блогах Інтернет-ресурсів.

Розуміння того, що рухливий спосіб життя – це основа здоров'я, соціальний успіх, благополуччя, народження здорових дітей, має сформуватися у кожного українця. Тому до Євро-2012 була ініційована Всеукраїнська соціальна акція «Давай разом!», де одним із підпроектів є навчання дітей грі у футбол та інші види спорту. Реалізація цієї акції відбувається на спортивних майданчиках шкіл на околицях і в передмістях, де проблеми проведення вільного часу «дітьми вулиці», сиротами і дітьми групи ризику віком від 12 до 20 років, особливо гострі [8]. Успішній реалізації цього проекту сприяє міжнародний досвід. Український партнер – Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) отримав 1 млн. євро від німецького уряду для проекту «Давай разом!». Зараз є рішення виділити ще 3,5 млн. євро на 2012 і наступні роки.

Для відродження моди на спорт насамперед потрібні рекламні кампанії, окремі вже проводяться (НОК України, СКУ). Але цього замало – потрібна підтримка потужних ЗМІ, зокрема загальнонаціональних телеканалів. За планом заходів Року спорту та здорового способу життя, проводяться масові спортивні заходи серед дітей та молоді до Євро-2012, наприклад всеукраїнські змагання з футболу «Шкіряний м’яч», «Ігри чемпіонів», ігри та спортивно-дитячі змагання «Майбутній олімпієць», «Старти надій», «Тато, мама, я – спортивна сім’я», спартакіада «Повір у себе» для дітей з особливими потребами, Всеукраїнська естафета «Спорт для всіх єднає Україну» та багато ін.; літні та спортивні Ігри молоді України, масові студентські та шкільні спортивні змагання, спартакіади школярів, змагання в таборах відпочинку та оздоровлення, турніри для ветеранів, військовослужбовців, державних службовців, працівників правоохоронних органів, людей з особливими потребами [10].

Загалом проект «Давай разом» має три складові: «Червона картка» – ні! шкідливим звичкам; «Другий тайм» – організація позашкільного дозвілля дітей; «Чесна гра» – організація безкоштовних тренувань і майстер-класів з футболу для дітей і молоді за участі уславлених футболістів і тренерів. Планується, що проект «Давай разом» охопить близько 40 тисяч дітей від 7 до 19 років та молоді. Школам та іншим освітнім та спортивним закладам, на базі яких проводяться тренування, постачатиметься спортивне обладнання, а діти отримуватимуть необхідне екіпірування. В усіх регіонах України протягом березня – квітня 2012 р. проведено 5-денні тренінги з теоретичною та практичною частинами для волонтерів-тренерів, які отримали спеціально видані підручники «Уроки футболу». За домовленістю, кожен тренер має залучити до занять спортом не менше 20 дітей. Перший такий тренінг був проведений на олімпійській базі в Алушті, потім у Харкові, Луганську, Києві, Львові і т.д. Далі ці тренери збирають 10-20 кваліфікованих вчителів фізкультури, які заохочують дітей та молодь до гри у футбол не стільки для професійного навчання, а скільки для проведення змістовного дозвілля.

У рамках проекту «Давай разом!» відновлені щонайменше 200 спортивних майданчиків у різних куточках України розміром 42 х 22 м. 3 листопада 2011 р. на території загальноосвітньої школи № 182 м. Києва відбулося урочисте відкриття проекту «Чесна гра» у рамках Національної соціальної кампанії «Давай разом!» [3].

2012 рік має стати переломним у популяризації рухливого способу життя і зміни ставлення українців до занять фізичною культурою та спортом як основних засад здоров’я і довголіття. З цією метою був розроблений проект Загальнодержавної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2012–2016 роки (далі — Програма), на реалізацію якої виділено 32 млрд. грн.

У підготовчий період до Євро – 2012 та під час фінальної частини турніру під егідою асоціації реалізовується чотири соціальних проекти, загальний внесок в які становитиме до 3 млн. євро. Кампанія «RESPECT» діятиме в Україні, а також за межами приймаючих країн у рамках різноманітних ініціатив, об’єднаних чотирма гаслами: «RESPECT Diversity» («Поважай розмаїття»), «RESPECT Fan Culture» («Поважай культуру вболівальників»), «RESPECT Inclusion» («Поважай безбар’єрність») та «RESPECT your Health» («Поважай своє здоров’я»).

Поряд з підготовкою до Євро-2012 в Україні проводяться численні соціальні акції, проекти, кампанії в сфері патріотичного виховання підростаючого покоління. Восени стартувала інформаційна кампанія «Червона Картка» в рамках Національного соціального проекту до Євро-2012 «Давай разом!». Кампанія спрямована на посилення уваги молоді до соціальних проблем в суспільстві, у тому числі і до питань профілактики інфікування Віл-Снідом, а також формуванню толерантного відношення до віл-інфікованих. Відомі українські спортсмени і представники шоу-бізнесу: Ані Лорак, Альоша, Василь Вірастюк, Гайтана, Андрій Шевченко і Анатолій Тимощук показують на рекламних бігбордах червону картку головним соціально небезпечним явищам в суспільстві і закликають разом їх подолати [6].

24 листопада 2011 року в Київському Палаці спорту в рамках Національного соціального проекту пройшов концерт за підтримки Державної служби молоді та спорту України та Міжнародного Альянсу з Віл/Снід в Україні до Євро-2012 «Давай разом/Чесна гра/Fair Play», адже майбутній Чемпіонат Європи з футболу ЕВРО-2012, який відбудеться в Україні, відкриває нові можливості не лише для економічного зростання, а й для ефективної реалізації соціальних ініціатив, спрямованих на розбудову здорового суспільства. У рамках проекту близько 100 різних організацій за ініціативою Державної служби молоді та спорту та ЮНІСЕФ спільно реалізовують заходи щодо протистояння насильству, гендерній нерівності, поширенню Віл/Сніду.

У Києві восени 2011 і у березні 2012 року відбулися щорічний Марафон «Студентські ігри». Як соціальна ініціатива Марафон сприяв творчому розвитку і самореалізації студентства в сучасному суспільстві через залучення до інформаційної роботи та популяризації здорового способу життя, підвищення обізнаності своїх одноліток про ризики захворювання на ВІЛ/СНІД та інші небезпечні соціальні захворювання, в тому числі гепатит В і С, а також підтримка всесвітнього проекту «Стоп расизм!» і боротьба проти расизму і ксенофобії у футболі [12].

Про своє відношення до соціальних проблем вони заявили особисто під час презентації «Червоної картки», яка відбулася 27 жовтня 2011 року в Києві. В заході також взяли участь організатори проекту: представники Державної служби молоді і спорту України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Координатора проектів ОБСЄ в Україні, МОО «Соціальні ініціативи по охороні праці і здоров'я» (LHSI) та інші.

Останній проект, «RESPECT your Health –Euroschools 2012» («Поважай своє здоров’я – Єврошколи 2012»), пропагує здоровий спосіб життя серед дітей та їхніх рідних, звертаючи особливу увагу на запобігання палінню, дотримання здорового раціону, помірність у споживанні алкоголю та заохочення до занять спортом. У зв’язку з цим Уповноважений Президента України з Прав Дитини Юрій Павленко закликав громадськість долучитися до виявлення місць, де неповнолітнім продають спиртне та тютюн. Він вказав, що на кожні 8 дітей в нашій країні припадає 1 торгівельна точка, де продається алкоголь та цигарки і саму найгірше – інколи вони знаходяться навіть у дворі школи [8]. Програма координується партнером УЄФА «streetfootballworld» («Світ вуличного футболу») та навчає школи, неурядові організації та місцевих тренерів поєднувати тренування з відповідальним ставленням до здоров’я [10].

Близько 65% української молоді вживають алкоголь, майже ½ юнаків та ⅓ дівчат палять. При цьому спортом займається всього 13% населення, тоді як у країнах Скандинавії – близько 85%. У рамках проекту «Respect your Health» УЄФА Євро - 2012 було оголошено турніром без тютюнопаління. УЄФА накладе заборону на використання реклами і продаж виробів з тютюну на всіх стадіонах чемпіонату: у всіх приміщеннях і відкритих зонах всередині стадіону. Таку «безтютюнову» політику було розроблено спільно з такими організаціями, як Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), Європейська мережа «Здорові стадіони», Всесвітня федерація серця (ВФС), оргкомітети України та Польщі, а місцеві організації з охорони здоров'я. На стадіонах України та Польщі продаватиметься лише безалкогольне пиво. Комісар Європейського союзу з питань культури, освіти, молоді та багатомовності А. Вассіліу з захопленням також підтримала ідеї очільників УЄФА, закликавши міську владу заборонити паління у публічному транспорті, ресторанах та фан-зонах [2].

Протягом другої половини 2011р. у різних куточках України пройшли тематичні акції. З 26 червня по 3 липня на стадіоні «Будівельник» селища Чорноморське пройшов ХХ міжнародний турнір з футболу серед дитячих команд, присвячений пам'яті воїнів-інтернаціоналістів, які загинули в Афганістані. 24 вересня у парку ім. Богдана Хмельницького у м. Львів проведено акцію – «Здорове молоде покоління». Під час акції відбулися спортивно – розважальні заходи: біг на 100 м. присідання на час, піднімання гантель, відтискання від підлоги, вільна боротьба. У Києві в жовтні 2011 р. пройшли Міжнародні молодіжні Дельфійські ігри, мета яких – підтримка талановитої молоді, її гармонічного розвитку, творчого спілкування та співробітництва молоді в галузі культури, мистецтва, освіти. 30 липня 2011 року в селі Копачів Обухівського району Київської області розпочалося «Свято на честь Князя Володимира» у рамках відзначення річниці Хрещення Київської Русі. Організатори влаштували стилізований середньовічний турнір з футболу, змагання зі стрільби з луку та багато інших конкурсів. Головним суддею усіх змагань був особисто сам «Князь Володимир».

У вересні 2011 р. пройшли змагання на Кубок Львова серед загальноосвітніх шкіл з футболу «Котим'яч» серед трьох вікових груп – 5-6, 7-8 та 9-11 класів, який об’єднав понад 4500 школярів, а протягом 18 - 20 листопада у місті проходив фестиваль силових видів спорту «Сила нації», на якому спортсмени і бажаючі змагалися з армреслінгу, пауерліфтінгу, богатирського багатоборства, важкої атлетики та бодібілдингу [4].

3 – 4 січня 2012 року у місті Миколаєві Львівської області, відбулись обласні дитячі змагання з міні-футболу дитячо-юнацьких спортивних шкіл. В цей же час у м. Ковель була проведена подібна акція. Крім футбольної гри, чотири години публіку розважали спеціально запрошені гості з Києва: ді-джеї, співаки, спортсмени. Протягом вечора проводились конкурси та благодійні аукціони, на яких серед учасників розігрували призи – футбольні м’ячі, футболки з символікою міста, солодощі. Під час заходу молодь обмінювала цигарки на цукерки, а далі відбувся символічний акт топтання цигарок. Молоді люди не тільки розважались, танцювали, але й долучились до збору подарунків на свято Св. Миколая для дітей - сиріт та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

Щоб популяризувати здоровий спосіб життя серед молоді планується масово залучати дітей до спортивних змагань, не тільки з футболу, але й з баскетболу, волейболу, гандболу та багатьох інших видів спорту.

Молодіжну політику слід розглядати як один із провідних чинників вирішення стратегічних завдань у сфері патріотичного виховання, становлення здорової нації і пропагування спорту як національної ідеї, об’єднавчої основи для всіх громадян України. Молодь для держави і суспільства є базовим стратегічним ресурсом, суб’єктом соціальної політики. Це означає, що всі відповідні структури повинні посилити увагу до девіантних соціальних небезпек молоді, принципово змінити ставлення до формування образу здорового способу життя, а також оптимізувати систему реалізації молодіжної політики України.



СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ



1. Азаров М. підбив підсумки року, що минає: Засідання Кабінету міністрів //[Електронний ресурс] – Електронні дані. – Дата доступу: 29.12.2011 / М. Азаров : – Режим доступу: http://www.ukurier.gov.ua/uk/articles/mikola-azarov-2011-j-ya-provodzhayu-z-legkim-serce/29 грудня 2011

2. Годик А. В Украине стартовала информационная кампания к Евро-2012 «Красная Карточка» //[Електронний ресурс] – Електронні дані. – Дата доступу: 20.11.2011/ Годик А. : – Режим доступу: http://www.donmolod.gov. ua/component/content/article/1-2010-04-11-22-17-49/502--2012-l-r.html

3. «Давай разом»... до здорового способу життя. Футбол Євро-2012 // [Електронний ресурс] – Електронні дані. – Дата доступу: 05.07.2011 – Режим доступу: http://sport.1tv.com.ua/uk/video/view/556

4. ЄВРО-2012 без тютюну // [Електронний ресурс] – Електронні дані. – Дата доступу: 23.10.2011 – Режим доступу: http://www.eco-live.com.ua/content /blogs/evro-2012-bez-tutunu

5. Єрмолова Ю. В. 2012-й оголошений роком спорту та здорового способу життя // [Електронний ресурс] – Електронні дані. – Дата доступу: 29.12.2011 / Ю.Єрмолова: – http://www.umj.com.ua/article/23957/2012-j-ogoloshenij-rokom-sportu-ta-zdorovogo-sposobu-zhittya

6. Розпочалася інформаційна кампанія до Євро-2012 «Червона Картка» // [Електронний ресурс] – Електронні дані. – Дата доступу: 23.12.2011 – Режим доступу: http://www.davajrazom.com.ua/news.php?readmore=29

7. Павленко Ю. Українці долучайтесь до виявлення місць, де неповнолітнім продають спиртне і алкоголь! // [Електронний ресурс] – Електронні дані. – Дата доступу: 09.03.2012 – Режим доступу: http://www.rodis.org.ua/2012/04/ blog- post_19.html

8. Паламарчук П. Найвідоміші атлети України демонстрували "Силу нації" і здоровий спосіб життя // [Електронний ресурс] – Електронні дані. – Дата доступу: 21.11.2011 /П. Паламарчук : – Режим доступу: http://gazeta.ua /articles/sport/410649">Gazeta.ua

9. Сафіуллін Р. 2012 рік оголошено Роком спорту та здорового способу життя // [Електронний ресурс]: Урядовий портал – Електронні дані. – Дата доступу: 12.01.2012 / Р. Сафіуллін: – Режим доступу: http://www.partyofregions. org.ua /ru/news/smi/show/7920

10. Сафіуллін Р. Спорт спроможний стати об'єднавчою, справді національною ідеєю нашої держави //[Електронний ресурс] Прес-служба Державної служби молоді та спорту– Електронні дані. – Дата доступу: 21.03.2012/ Р. Сафіуллін: – Режим доступу: http://www.kmu.gov.ua/control/uk /publish/ article?art_id =244820795&cat_id=24427642

11. Сисюк В. Україна, спорт і Євро – 2012. // Голос України. – 28.03.2012. - № 11. – С. 2-3

12. УЄФА ЄВРО-2012 під прапорами "RESPECT" // [Електронний ресурс] – Електронні дані. – Дата доступу: 08.11.2011 – Режим доступу: http:// ua.uefa.com/uefa/mediaservices/mediareleases/newsid=1714523.html

13. Футбол об’єднує – Чесна гра // [Електронний ресурс] – Електронні дані. – Дата доступу: 22.11.2011 – Режим доступу: http://www.fairplay-ua.org/ index.php?content=news&lang=ua#news57

Немає коментарів: